DIY: Stek je eigen marantafamilie

Van één plant meerdere maken

De stijltrend dit seizoen is Traditional Sentiment. Deze trend draait om nostalgie en het tijd vrij maken voor je favoriete hobby’s. Oude en nieuwe! Grote kans dat je wel eens een avocadopit hebt proberen te ontkiemen, maar dit kan ook met de trendplanten van dit moment. De prayerplant, ook wel maranta*, bijvoorbeeld. Zo doe je dat.

DIY: Stek je eigen marantafamilie Mooiwatplantendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Dit heb je nodig

  • Scherp mesje
  • Schaar
  • Marantaplant (de moederplant)*
  • Verschillende vazen

* In de gebruikte afbeelding is het blad met de rode nerf de 'Maranta leuconeura Fascinator’ en het blad met de groene nerf de 'Ctenanthe burle marxii'. De plantenfamilie heet Marantaceae en daartoe behoren de geslachten Maranta, Calathea, Ctenanthe en Stromanthe.

Zo doe je dat

Nieuwe planten kun je laten groeien uit stengels of bladeren van een “moederplant”. Hoe leuk is dat? Je kunt allemaal broertjes en zusjes maken, zoveel je maar wilt. Snijd de steel en blad van de plant af. Gebruik hiervoor een scherp mesje of schaar. Belangrijk: zorg dat je gereedschap schoon is want hiermee voorkom je dat bacteriën en ziekten zich kunnen verspreiden. Je kunt de stekken in water zetten.

Vul de vazen met vers water en zet de bladeren met alleen de steel in het water. Zorg dat er geen blad in het water komt want dit kan gaan rotten. Via het glas kun je spieken hoe het met de newborns gaat. Het is een levend kunstwerk op zich om de wortels te zien groeien. Met een combi van verschillende maten glaasjes maak je er echt een moment van. Je kunt ook direct in aarde stekken, dip de stek dan even in stekpoeder. Dit bevordert de groei en gaat rotting tegen.

Zet de stekken op een warme, lichte plek en wacht tot er worteltjes verschijnen. Als de wortels zijn ontsproten kun je deze plaatsen in aarde. Genoeg liefde en water geven en dan heb je over een aantal maanden een gezonde en uitgebreide eigen marantafamilie. De nieuwe plantjes zijn leuk om weg te geven, maar je mag ze natuurlijk ook allemaal zelf houden!

MEER TRENDCOLLECTIE INSPIRATIE

Wil je meer inspiratie hoe je de stijltrend Traditional Sentiment kan introduceren met de hulp van planten? Creëer een wow-effect met Camelia, introduceer de zen-plant Pinus in de tuin, herontdek vergeten bloeiende planten of maak een hoekje met een levende plantentafel.

Volg ons op PinterestFacebook en Instagram voor meer ideeën rondom stijltrend Traditional Sentiment. Bekijk ook eens ons lookbook voor meer inspiratie!