Het positieve effect van een groene leefomgeving

Goed voor jou, goed voor je omgeving

Stress, depressiviteit, wateroverlast, extreme hitte, fijnstof, biodiversiteitsverlies en ga zo maar door: we krijgen er als samenleving helaas steeds vaker mee te maken. Maar wist je dat we een stuk minder last zouden hebben van deze problemen als iedereen zijn leefomgeving een beetje groener zou maken? Meer groen om ons heen heeft namelijk een positief effect op onszelf en onze omgeving! 

Het effect van vergroening | Mooiwatplantendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

GROEN IS GOED VOOR JOU

Uit veel onderzoeken blijkt dat een groene leefomgeving een positieve impact heeft op onze mentale gezondheid. Moeten we daarvoor uitgestrekte parken aanleggen? Nee! Onderzoek laat namelijk ook zien dat drastische vergroening niet noodzakelijk is. Zelfs kleine aanpassingen leveren al gezondheidswinst op en hebben een positief effect op ons welzijn. Dus of je nu een grote tuin hebt of een klein balkon, een groot of klein budget: alle beetjes groen dragen bij aan een betere mentale gezondheid! 

GROEN IS GOED VOOR DE BUURT

Ga jij voor meer groen? Laat je buren dan meedoen! Want een groene leefomgeving heeft ook effect op de binding met je buurt. Meer groen draagt bij aan meer saamhorigheid en solidariteit. In een groene omgeving voelen mensen zich sneller betrokken en verbonden met elkaar, wat zorgt voor een fijner gevoel over de buurt waarin je woont. En wist je dat mensen elkaar automatisch aardiger schijnen te vinden, creatiever zijn en beter samenwerken als ze omringt zijn door groen? Een groene buurt heeft dus veel voordelen!  

GROEN IS GOED VOOR DE BIODIVERSITEIT

De laatste jaren neemt de biodiversiteit – de verscheidenheid aan levende organismen – drastisch af. Veel plant- en diersoorten in Nederland verdwijnen in een snel tempo. Dat is problematisch, want het verdwijnen van slechts één soort kan al een grote impact hebben op onze voedselketen. Voor meer biodiversiteit is meer groen nodig, en wel nu! Direct zelf aan de slag? Zorg het hele jaar door voor een tuin vol bijen of creëer een tuin of balkon die bijdraagt aan de biodiversiteit

Kun je nog wat meer groene inspiratie gebruiken? Vervang grauwe muren voor een groene oasemaak van je balkon een groene droom op hoogte, of zorg voor geen goed humeur vanaf je voordeur. Wat je ook doet, alle beetjes helpen! 

Tip: pak je het grondig aan of wil je jouw gevel vergroenen? Raadpleeg dan eerst even de website van de gemeente waarin je woont voor regelgeving en eventuele subsidies.