Groenburgemeester van 2023: Sanne Vogel

De Groenburgemeester van 2023 is bekend! Als natuurliefhebber met groene vingers stroopt Sanne Vogel dit jaar graag haar mouwen op voor het vergroenen van wijken in heel Nederland. Sanne, bekend als actrice, schrijfster en filmregisseur, is met haar Groenburgemeesterschap de opvolger van Isa Hoes (2022) en rapper Dio (2021).

groenburgemeester sanne vogel | mooiwatplantendoen
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Groenburgemeester met een missie

In haar rol als Groenburgemeester hoopt Sanne mensen te inspireren om de stap te zetten van grauw naar groen in hun eigen leefomgeving. “Mijn toekomstdroom is wijken met één opvallende kleur: groen. Ik voel me vereerd dat ik dit jaar mijn plannen en ideeën mag delen in deze dankbare rol”, aldus Sanne. 

Biodiversiteit en verbinding

Dit jaar focust de Groenburgemeester zich onder andere op biodiversiteit en verbinding. Twee kernaspecten die hand in hand gaan met een groene(re) omgeving. “Door vandaag meer groen in wijken te creëren, bloeien voordelen in de toekomst en dragen we bij aan de herwinning van de biodiversiteit."

Sanne benadrukt bovendien de sociale voordelen van groenere wijken: “Groenvoorzieningen zorgen ervoor dat een buurt aanvoelt als een veilige en fijne plek waar mensen samen willen komen.” 

sanne vogel van grauw naar groen | mooiwatplantendoen

Het positieve effect van groen

Veel mensen weten niet hoe ze moeten beginnen met vergroenen, of denken dat je groene vingers nodig hebt om de stap te zetten van grauw naar groen. Ook wordt vaak gedacht dat veel ruimte of een complete groene metamorfose nodig is om het effect van groen te merken. Maar niets is minder waar! Zelfs kleine groene aanpassingen in wijken leveren gezondheidswinst op en hebben een positief effect op ons welzijn, de biodiversiteit en saamhorigheid in de wijk. Zonde dus, dat veel Nederlanders nog niet aan het vergroenen zijn! 

van grauw naar groen... hoe doe je dat?

Wil je ook de switch maken van grauw naar groen, maar weet je niet zo goed waar en hoe? Lees dan eens ons dossier vol DIY-artikelen. Bekijk bijvoorbeeld hoe je kunt vergroenen vanaf je voordeur tot aan je balkon of hoe je onverwachtse plekken verrassend groen maakt. Ontdek hoe je een kleine stadstuin een groene make-over geeft, of hoe je jouw gevel met onze kant-en-klare borderplannen in no-time verandert tot groene geveltuin. En houd onze website en socials in de gaten voor de vergroeningsprojecten waar Groenburgemeester Sanne Vogel dit jaar mee aan de slag gaat.

Doe mee. Ga van grauw naar groen! 

sanne vogel groenburgemeester | mooiwatplantendoen