DIY: bloemenfeest op één vierkante meter

Kleurrijker wordt het niet!

Heb je zin om eens lekker te knallen met kleur? Ben je toe aan een ontspannen vakantiegevoel? Of wil je gewoon graag van grauw naar groen? Ontdek het magische effect dat je met kleurrijke planten kunt creëren op slechts één vierkante meter. Wij hebben een kant-en-klaar beplantingsplan voor je samengesteld. Instant happiness gegarandeerd!

bloeiende planten border kweektafel | mooiwatplantendoen
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Een feest voor het oog

Een bloemenfeest op één vierkante meter is natuurlijk een feest voor het oog. En het mooie is: je hebt er geen grote tuin of border voor nodig. Je kunt de bloemen ook in een kweektafel planten! En om ervoor te zorgen dat het feestje zo lang mogelijk blijft voortduren, bekijk je de tips onderaan dit artikel. 

Dit heb je nodig

 • Kleurrijke, bloeiende planten naar keuze. Je kunt je eigen kleurenpalet kiezen, of je laten inspireren door ons oranje/roze kleurenpalet. In ons voorbeeld gebruikten we: Astilbe, Zonnehoed (Echinacea), Patio Gerbera XXL, Bloeiende tuinvaren (Incarvillea delavayi), Grootbloemige trosroos (myveta), Peper, Japanse zuurbes (Berberis Thunbergii Harlequin), Struikveronica (Hebe), Begonia, Hortensia en Eucalyptus
 • Kweektafel of plantenbak van ongeveer 1m2 (als je een balkon/terras hebt of geen border hebt in je tuin), of een border van ongeveer 1m2 in je tuin 
 • Potgrond (voor kweekbak) of tuinaarde (voor border)
 • Spade
 • Emmer (gevuld met water)

Zo maak je een kleurrijke border of kweektafel

 1. Vul een emmer met water. Voel welke planten erg droog zijn en dompel deze goed onder in de emmer. 
 2. Maak je een border? Spit de huidige grond lichtjes om, zodat de planten straks goed kunnen groeien. Voeg wat tuinaarde toe om de kwaliteit van de grond te verbeteren en vermeng dit met de omgespitte aarde. Maak je jouw feestje in een kweektafel? Giet deze dan vol met potgrond. 
 3. Denk na over welke plant waar komt. Wissel hoge planten af met lage planten en eyecatchers met groenblijvers. 
 4. Plant de planten een voor een in de border. Begin met de groenblijvende planten (zoals bloeiende tuinvarens en eucalyptus). Vervolg met de eyecatchers (zoals Patio Gerbera XXL, zonnehoed en Astilbe). Eindig eventueel met planten die je wilt gebruiken ter opvulling. 
 5. Tijd om van je bloemenfeest te genieten!

Tips voor maximaal plezier

 • Denk niet alleen aan kleurrijke planten maar vergeet ook prachtige groenblijvers (zoals bloeiende tuinvarens) niet. Wissel ook af met de bloeitijden van de verschillende planten. Zo zorg je jaarrond voor een aantrekkelijke partysquad
 • Houd bij de keuze van je planten rekening met de ligging van je tuin of balkon en maak op basis daarvan de keuze voor zonaanbidders of schaduwzoekers. Dit staat doorgaans aangegeven op het plantenetiket. 
 • Wil je jouw kleurrijke plantenfeest naar een nog hoger niveau tillen, denk dan aan companion planting door strategische plantenkeuzes te maken. 

Meer kleurrijke inspiratie

Heb je de smaak te pakken en kun je nog wel wat meer inspiratie om jouw buitenruimte kleur te geven met planten? Goed idee, want vergroenen is goed voor je mentale en fysieke gezondheid. Laat je inspireren door deze kleurrijke gevels, of ontdek op welke verrassende plekken jij kunt vergroenen. En voor je dagelijkse dosis inspiratie volg je ons natuurlijk op Instagram, Pinterest en Facebook

roze borderplanten| mooiwatplantendoen