4 ideeën voor een kleine stadstuin

Welke stijl past bij jou?

Zoveel stadstuinen, zoveel wensen. Maar één ding is zeker: iedere stadstuin knapt op van (meer) groen. Wil je graag vergroenen, maar weet je niet goed welke stijl en/of planten je moet kiezen? Laat je inspireren door de onderstaande 4 urban gardens en kies je favoriet!

kleine stadstuin vergroenen | mooiwatplantendoen
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Jouw stadstuin, jouw stijl

Kies je voor een stadstuin met een tropische vibe of geef je de voorkeur aan een romantische tuin met een vintage randje? Geef je de voorkeur aan een tuin vol charme, geur en kleur, of pluk je liever de vruchten van een eetbare stadstuin? Aan jou de keus. 

Kleurrijke stadstuin

Een ton-sur-ton oranje border, speels gelegde tegels, groene klimplanten en kleurrijke bloeiers tegen een oude stadsmuur: deze stadstuin speelt met verschillende natuurlijke elementen en speelse vormen, met daaran toegevoegd een vleugje nostalgie. Verliefd op deze stijl? Kies dan voor planten als bamboe, Phoenix, wisselbloem, begonia, hedera, Zeeuws knoopje, Asparagus, Thunbergia Alata, (klim)roos en Afrikaantje

romantische stadstuin

Tropische stadstuin

Geef je stadstuin instant een tropisch en urban tintje door gebruik te maken van grote tropische planten.  Met lichtgrijze stapstenen en natuurlijke materialen zoals riet en hout benadruk je de urban sfeer in je stadstuin. Wat planten betreft kies je voor tropische toppers, zoals Strelitzia, Phormium Tenax en kleefzaad. Let op: deze planten gedijen het beste op een zonnige plek. Kleefzaad staat ook graag beschut. 

tropische stadstuin | mooiwatplantendoen

Eetbare stadstuin

Droom je van een stadstuin waar je letterlijk de vruchten van plukt? Een eetbare tuin maken is simpeler dan je misschien denkt. En je hebt er niet veel ruimte voor nodig! Wip wat tegels en maak een (mini-)border vol eetbare planten en bloemen, of kies voor groente- en fruitplanten in potten. Wat dacht je bijvoorbeeld van rode peper, Oost-Indische kerstomaten, aardbeien of paprika? Ook leuk: verbouw je eigen tuinkruiden. Dan geniet je van heerlijke geuren en ben je ook nog eens helemaal in lijn met de stijltrend van dit moment

eetbare stadstuin | mooiwatplantendoen

Romantische stadstuin

Kan jouw stadstuin wel wat kleur en charme gebruiken, kies dan voor sierlijke en heerlijk geurende planten zoals geranium en klimroos. Creëer een zitplek tussen het groen en je weet zeker: jij zit op een roze(n) wolk in je stadstuin! Bijkomend voordeel: vlinders en bijen zijn dol op geraniums en rozen, dus jouw tuin is ook nog eens goed voor de biodiversiteit.  

kleurrijke stadstuin | mooiwatplantendoen

Meer groene inspiratie

Kun je nog meer inspiratie gebruiken om jouw leefomgeving te vergroenen? Ontdek dan hoe je zorgt voor een goed humeur vanaf je voordeur, of ga aan de slag met kleurrijke planten-magie op slechts één vierkante meter. En voor je dagelijkse dosis inspiratie volg je ons natuurlijk op Instagram, Pinterest en Facebook.