3 kant-en-klare borderplannen

Inspiratie voor een groene gevel

Wil je jouw gevel graag vergroenen, maar weet je niet welke planten je moet kiezen? Geen nood, want wij geven je 3 kant-en-klare borderplannen. Het enige dat jij nog hoeft te doen is je favoriete border te kiezen en ‘m te copy-pasten naar jouw eigen gevel.

inspiratie geveltuin | inspiratie border | vergroenen
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Het effect van een groene gevel

Een geveltuin, hoe klein ook, is natuurlijk prachtig om te zien. Maar dat is nog niet alles! Zelfs een kleine groene aanpassing heeft al een groot effect op jou en je omgeving. En dat effect gaat verder dan een goed humeur. Vergroenen verbetert namelijk je mentale en fysieke gezondheid. En zelfs die van je buurtgenoten! Dus waar wacht je op? Kom maar op met die groene gevel en kies jouw favoriete borderplan.

1) Stijlvol en sereen

Rustgevend voor jezelf en voorbijgangers: een stijlvolle en serene geveltuin dankzij een mix van groene en witte planten. Voor deze setting gebruik je de volgende planten: Pluimhortensia, Citroen geranium, Varen, Mini-petunia, cipres, zigzag struik (Maori Silver leaf), Vingerhoedskruid, Viburnum en Geranium Zonale.

wit groen border geveltuin | mooiwatplantendoen

2) Krachtig paars

Met deze geveltuin geniet je van een rijke combinatie van krachtige, paarse bloemen! De planten in deze setting staan het liefst in de zon of halfschaduw. Voor deze setting zet je de volgende planten op je boodschappenlijstje: olijfwilg, Helleborus, Afrikaanse lelie, ijzerhard, vlinderstruik, Lobelia, Delphinium, Struikveronica, schijnhulst, purperklokje en Perzische slaapboom.

geveltuin borderplan | mooiwatplantendoen

3) Planten als confetti

Houd je van vrolijke knalkleuren en bezorg je jezelf en je voorbijgangers graag een grote glimlach? Dan is deze geveltuin met kleurrijke planten zeker iets voor jou! Is deze geveltuin jouw favoriet, gebruik dan deze planten: koolpalm, Bergamotplant, vlambloem, geranium, bloemriet, vetkruid, Hibiscus, Judasboom, Mandevilla en kruipend zenegroen. 

kleurrijke border geveltuin | mooiwatplantendoen

3 tips voor een groene gevel

Voordat je aan de slag gaat met het kiezen van de planten voor je groene gevel, geven we je graag een aantal tips:

  • Houd bij de keuze van je planten rekening met de ligging van je gevel en maak op basis daarvan de keuze voor zonaanbiddende planten of schaduwzoekers. Dit staat doorgaans aangegeven op het plantenetiket. De bovenstaande drie settings gedijen het beste op een plek in de halfschaduw of zon. 
  • Wissel af met de bloeitijden van de verschillende planten. Zo zorg je jaarrond voor een aantrekkelijke geveltuin. 
  • Wil je jouw groene gevel naar een nog hoger niveau tillen, denk dan aan companion planting door het maken van strategische plantenkeuzes.

Meer inspiratie

Kun je nog meer inspiratie gebruiken om jouw leefomgeving te vergroenen? Wat dacht je van een groen balkon, of van kleurrijke planten-magie op slechts één vierkante meter? En voor je dagelijkse dosis inspiratie volg je ons natuurlijk op Instagram, Pinterest en Facebook.