Balkonplanten voor elk soort balkon

4 planten-plannen en tips voor een groener balkon

Heb jij een balkon, hoe riant of bescheiden dan ook? En kan jouw balkon wel wat meer groen gebruiken? Met de onderstaande 4 planten-plannen en tips behoort een grauw balkon al snel tot een grijs verleden. Zonnig, schaduwrijk of veel wind: ontdek een planten-plan voor ieder balkon (of terras) en ga van grauw naar groen

balkonplanten | planten balkon zon en schaduw
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Een groener balkon? Zo doe je dat!

Ieder balkon knapt op van (meer) groen, maar think before you start! Voordat je balkonplanten aanschaft is het slim om stil te staan bij de ligging van je balkon. Een balkon op het zonnige zuiden vraagt om andere planten dan een schaduwrijk balkon of een balkon waar veel wind staat. Bekijk de onderstaande 4 planten-plannen en transformeer jouw balkon (of terras) tot een fijne, groene oase van rust.

Balkon zon | balkonplanten zonnig terras

1) Planten voor een balkon met veel zon

Ligt jouw balkon op het zonnige zuiden, oftewel: staat jouw balkon geregeld in de volle zon? Dat vraagt natuurlijk om balkonplanten die bestand zijn tegen direct zonlicht en droge(re) omstandigheden. Zet zonaanbidders in een (hangende) plantenbak of plantenpot en geniet van prachtige kleuren en geuren. 

Planten die het goed doen op een zonnig balkon zijn onder andere margriet, Agapanthus, jasmijn, Campanula, Yucca, bananenplant, citroenboom, Spaanse margriet, Oost-Indische kers, olijfboom, geranium, petunia, lobelia en kruiden als salie, oregano, rozemarijn en tijm

Let op: kies je voor tropische planten als olijf, bananenplant en citroenboom? Zet ze dan ‘s winters op een vorstvrije plek

Balkonplanten schaduw | Planten schaduw balkon

2) Planten voor balkon in de (half)schaduw

Ligt jouw balkon op het noorden en/of heeft jouw balkon veel schaduw? Geen nood, ook van een balkon (of terras) met veel schaduw kun je een groene oase maken! Kies voor planten die goed groeien met indirect licht en koelere temperaturen. 

Kies bij voorkeur voor kleurrijke tuinplanten om je balkon een zonnige uitstraling te geven, ondanks dat je er niet het grootste gedeelte van de dag zon hebt. Zet de vrolijke bloeiers in een vrolijke plantenpot of (hangende) plantenbak en ervaar een instant boost voor je humeur! 

De volgende planten doen het perfect in de (half)schaduw: viooltjes, Campanula, Fuchsia, Rhododendron, margriet, jasmijn, Camelia, varens, klimop, hortensia en begonia. Wil je ook graag wat kruiden verbouwen op je schaduwrijke terras? Kruidenplanten als peterselie en kervel doen het goed op een plek in de (half)schaduw. 

planten balkon wind | balkonplanten westen

3) Planten voor balkon met veel wind

Heb je een balkon op het westen en/of een balkon waar vaak veel wind staat? Dat vraagt om sterke, windbestendige planten die tegen een stootje kunnen. Kies niet alleen voor sterke planten, maar ook voor stevige, brede plantenpotten en (hangende) plantenbakken, zodat ze niet snel zullen omwaaien. 

Tip: veel grassoorten en kruidachtige planten kunnen goed tegen harde wind. Grassen worden doorgaans wat hoger, waardoor het een mooi effect geeft als de wind erdoor waait. De meeste kruiden hebben relatief veel zon nodig, dus zorg wel voor een plek met voldoende zonlicht. Gebruik eventueel een verrijdbare plantenbak voor je kruiden, zodat je ze kunt verrijden naar de meest zonnige plek op je balkon. 

De volgende planten zijn geschikt voor een balkon op het westen en/of een balkon op de tocht: Mandevilla, Buxus (bol en spiraal), Cordyline (Emerald Star en Festival Burgundy) en andere grassoorten, Yucca, rozemarijn, tijm, bamboe en lavendel.

Balkon zon en schaduw | Balkonplanten

4) Planten voor balkon met variërende weersomstandigheden

Een balkon dat blootgesteld wordt aan uiteenlopende weersomstandigheden, bijvoorbeeld een balkon op het oosten, vraagt om planten die gedijen onder wisselende weersomstandigheden. Een mix van zonliefhebbers en schaduwplanten is dan ideaal. Zet deze planten op de juiste plek (zon of schaduw) en wissel eventueel de plek indien nodig (als een plant te veel zon of schaduw krijgt).  

De volgende planten zijn geschikt voor een balkon op het oosten en/of een balkon met diverse weersomstandigheden: Rhododendron, Cordyline (Emerald Star en Festival Burgundy), rozemarijn, tijm, salie, oregano, Camelia, citroenboom, Agapanthus, margriet en bananenplant.

Planten in potten: hoe doe je dat?

Balkonplanten plant je over het algemeen in potten of (hang)bakken. Om zo lang mogelijk van je tuinplant te genieten, geef je ze een geschikte pot en plant je ze op de juiste manier. Bekijk hier het stappenplan voor het aanplanten van planten in potten. Dit stappenplan geldt overigens ook voor het verpotten van planten naar een grotere pot. 

planten in potten | Oost-Indische kers planten

Tips voor planten op je balkon (of terras)

Heb je jouw balkon voorzien van de juiste planten, dan wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten! Met de volgende tips houd je jouw balkonplanten zo lang mogelijk mooi:

  • Zorg voor plantenpotten met een goede waterafvoer (drainage gaten), zodat gietwater en regenwater kunnen weglopen. Zeker voor planten op een schaduwrijk balkon is het belangrijk dat de potgrond niet te lang te vochtig blijft, want dan kunnen plantenwortels gaan rotten.
  • Planten in potten hebben vaker water en voeding nodig dan planten in de volle grond. Zeker wanneer je een zonnig balkon hebt of een balkon met veel wind is het raadzaam om regelmatig te checken of de potgrond nog vochtig is.
  • Geef planten nooit water wanneer de zon erop schijnt, maar geef water in de vroege ochtend of late avond. Zo voorkom je dat bloemen of bladeren verbranden en dat het water snel verdampt. 
  • Heb je weinig ruimte op je balkon? Ga de hoogte in! Gebruik hangplanten, klimplanten, plantenbakken aan de reling of werk met een plantenklimrek (trellis). Let op: een balkon op het westen vangt vaak veel wind, waardoor in de hoogte werken niet altijd slim is.
  • Kies voor planten en boompjes met verschillende hoogtes om een ruimtelijk en speels effect te creëren. 
  • Kies voor planten met uiteenlopende bloeitijden, zodat je balkon (of terras) altijd voorzien is van kleurrijke bloeiers. Zo geniet je niet alleen in de zomer, maar jaarrond van een kleurrijke buitenruimte. 
  • De kleuren die je kiest zijn bepalend voor de sfeer op je balkon. Mix niet alle kleuren door elkaar, maar denk na over het effect. Wit- en grijstinten hebben een rustgevende werking, terwijl geel en oranje energie geven. 
  • Kies je voor een groenblijvende klimplant? Zorg er dan voor dat de pot groot genoeg is als je wilt dat de klimplant groot wordt, want je kunt deze moeilijk verpotten als de plant gaat groeien. 

Meer inspiratie voor een groen balkon of terras

Meer weten over het vergroenen van je balkon, terras of tuin? Laat je inspireren door onze kant-en-klare voorbeelden, praktische tips en DIY’s en ga van grauw naar groen. En wist je dat vergroenen niet alleen mooi is om te zien, maar ook nog eens heel goed is voor jou en je buurt?

klimplanten balkon | balkonplanten groenblijvend