DIY: een groen welkom

Een goed humeur begint bij je voordeur

Denk je aan een groener thuis, dan denk je misschien niet direct aan vergroenen bij je voordeur. Zonde! Want met een groen welkom geniet je bij iedere thuiskomst van de positieve effecten ervan. Lees verder en ontdek hoe je jouw gevel, trap of stoep een groene upgrade geeft. Want een goed humeur, begint bij je voordeur!

geveltuin voorbeeld | mooiwatplantendoen
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Jouw voordeur, jouw planten-match

Gaat jouw gevel stralen van klimplanten? Of bloeit jouw stoep op van bloeiers in pot? Jij bepaalt welke planten het beste matchen bij jouw woonsituatie en wensen. Om je op weg te helpen inspireren we je graag met de onderstaande 5 settings. Onderaan dit artikel brengen we deze settings in beeld. 

Setting 1: prachtplanten in pot

Heb je weinig ruimte voor een klimplant, of houd je het om andere redenen liever laag bij de grond, kies dan voor prachtplanten in pot. Denk aan vingerplant, laurier en varens, zoals mannetjesvaren, krulvaren en boomvaren. 

Setting 2: paarse oase

Ga je liever voor een combinatie van klim- en potplanten? Met een uitbundige klimplant als vlinderstruik maak je jezelf, je buurtgenoten én vlinders blij. Ook als je niet zulke groene vingers hebt, want deze snelgroeiende heester is makkelijk in de omgang. Combineer de vlinderfavoriet met paarskleurige potplanten als leliegras, lavendel, kattenkruid en struikveronica. Dat is gegarandeerd genieten van een paarse oase!

Setting 3: bonte bloeiers

Voor een extra vrolijk welkom voorzie je jouw gevel en plantenpotten van kleurrijke plantenpracht. En daar heb je niet veel ruimte voor nodig, want klimroos heeft aan een piepklein plekje al genoeg. Voor een lekker bont effect vergezel je de klimroos van (pot)planten als dahlia, jadeplant, rijstpapierplant, engelentrompet, purperklokje en vlinderkruid.

setting 4: WINDOW BOX

Heb je geen ruimte voor een geveltuin of border, of mag je hier niets aan veranderen? En heb je wel een raambank die je kunt vergroenen? Pak je kans! Vrolijk je raambank op met planten als purperklokje (heuchera caramel) en Kaapse primula. Wedden dat je jezelf en voorbijgangers een glimlach bezorgt? 

setting 5: groene border

Wat een paar vierkante meter groen al niet kan doen! Wip je tegels en start met planten, want van deze border wordt toch iedereen blij? In dit voorbeeld gebruikten we de volgende planten: olijf, eucalyptus, agapanthus, lavendel, plumbago, Toscaanse jasmijn, phlox, Kaapse primula, Hebe (struikveronica), lycianthes en olijfwilg. 

swipe en ontdek de 5 settings!

potplanten voordeur
klimplanten potplanten voordeur
bonte bloeiers voordeur
window box | planten raambank | mooiwatplantendoen
geveltuin groene border | mooiwatplantendoen

Meer tips voor een groen welkom

  • Houd bij je plantenkeuzes rekening met de ligging van je voordeur. Heb je veel zon? Kies dan bijvoorbeeld voor de vlinderkruid, lavendel of dahlia. Veel schaduw? Dan zijn planten als varens en leliegras een goed idee.
  • Kies voor een aantal groenblijvers, zoals lavendel, klimop en leliegras, zodat je het hele jaar door van groen geniet. Denk bij het combineren van planten en bloemen ook aan de groei- en bloeitijd. Als je ervoor zorgt dat die elkaar afwisselen, geniet je het hele jaar door van een groen welkom! 
  • Bekijk voordat je aan de slag gaat of je toestemming nodig hebt van de gemeente. Pak je het groots aan of ga je tegels wippen? Check dan even of er subsidies zijn waar je aanspraak op kunt maken.

Meer groene inspiratie

Heb je de smaak te pakken en kun je nog wat meer groene inspiratie gebruiken? Ontdek verrassende tips voor meer groen, hoe je gewipte tuintegels een groener tweede leven geeft en een grauw balkon omtovert tot een groen buitenparadijs. En vergeet niet om ons te volgen op social media. Je vindt ons op Facebook, Instagram en Pinterest.