Verrassend vergroenen doe je zo

6 tips voor groen op onverwachtse plekken

Ben jij zo lekker aan het vergroenen dat je een beetje vastloopt? Of wil je graag gaan vergroenen maar weet je niet waar te beginnen? In dit artikel geven we je 6 tips om jouw leefomgeving verrassend groen te maken. En daar heb je geen groene vingers voor nodig!

companion planting close up
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

1) Lantaarngroen

Is er in jouw wijk weinig ruimte voor bomen en planten, bijvoorbeeld omdat je in een smalle straat woont, wees dan creatief. Met lantaarngroen!* Een groene klimplant maakt van een lantaarnpaal in no-time een groene eyecatcher. Heb je wat meer ruimte of een brede stoep, omring lantaarnpalen dan met prachtige (pot)planten, zoals dahlia’s, pampasgras en marechal. Heb je de smaak te pakken? Denk dan ook eens aan vergroenen bij je voordeur.

lantaarngroen

2) Een groene oprit

Ben je een lucky-one die beschikt over een eigen oprit, dan is de kans groot dat die ook wel wat meer groen kan gebruiken. Transformeer ‘m met prachtige bloeiers (in pot), zoals hortensia’s en reuzenkornoelje. Daarmee geef je jezelf en je gasten een verrassend warm welkom én een goed humeur.

groene oprit

3) Maak een boomspiegel

Is jouw omgeving al aardig groen, bedenk dan hoe het nóg groener kan! Kijk bijvoorbeeld eens naar de bomen in jouw tuin of woonwijk. Maken ze een groene indruk, of kan het wel wat groener? Door de boomspiegel* te beplanten, geef je de ruimte rondom de kale stam een groene metamorfose. 

Welke planten je kiest is geheel aan jou, maar stem je keuzes wel af op de ligging van de boom(spiegel). Veel zon? Kies dan voor planten als herfstaster, kattenstaart, lavendel, marjolein, margriet, salie en zeepkruid. Voor een boomspiegel in de schaduw kies je beter voor planten als vrouwenmantel, longkruid, kruipend zenegroen, ooievaarsbek en kleine maagdenpalm. Heb je groene vingers en kies je liever voor eenjarige bloeiers? Dan zijn afrikaantjes, bolderik, cosmea, klaprozen of vergeet-mij-nietjes een goede match. In ons onderstaande voorbeeld gebruikten we witte multiflora bolchrysanten en prachtriet.

boomspiegel

4) Companion planting met kruiden

Een waanzinnig groen gevoel creëren op slechts één vierkante meter is makkelijker dan je misschien denkt. Omring je groene vriend met verschillende soorten planten voor een prachtig groen effect. Tip: door kruidenplanten toe te voegen geniet je niet alleen van prachtig groen, maar ook van geur en smaak!

Om je planten samen én afzonderlijk te laten stralen kies je voor planten die vergelijkbare groeiomstandigheden nodig hebben (licht, lucht, water). Oftewel: mix en match je planten volgens het principe van companion planting. In het onderstaande voorbeeld omringden we een vijgenboom met herfstanemoon, salie, tijm, rozemarijn en Echinacea. We verzekeren je: groener wordt het niet!

companion planting planten

5) groen (af)dak

Heb je een schuurtje, tuinhuis of andere overkapping die je kunt voorzien van wat hangend (en klimmend) groen? Gewoon doen! Want met minimale aanpassingen bereik je een groots effect. In dit voorbeeld gebruikten we Hedera helix (klimop) voor het afdak. Het voordeel van klimop is dat het altijd groen blijft, relatief snel groeit en dat het isolerend werkt. Zo heb je in de zomer minder last van de felle zon, en helpt de klimop 's winters de kou tegen te houden! 

groen dak tuinhuis | mooiwatplantendoen

6) rozenmuur

Toe aan meer groen en een vleugje romantiek? En heb je een oude muur die geschikt is om een groene klimmer tegenaan te plaatsen? Dan is een rozenmuur de perfecte manier om jouw tuin, balkon of patio te vergroenen. Bijkomend voordeel: de fluweelzachte rozenblaadjes brengen kleur en geur in je tuin! In ons voorbeeld gebruikten we (klim)rozen als de Paul's Scarlet Climber (rood) en Myveta (roze). 

klimroos muur | mooiwatplantendoen

Meer groene inspiratie

Welke onverwachtse plekken heb jij verrassend groen gemaakt? We zijn benieuwd! Deel het met ons via Instagram of Facebook met de hashtags #mooiwatplantendoen en #vangrauwnaargroen. Kun je nog wel wat meer inspiratie gebruiken om jouw leefomgeving te vergroenen? Bekijk dan ons dossier vol groene tips en tricks, of speel met groen en wip je tuintegels.  

* Bekijk voordat je aan de slag gaat of je toestemming nodig hebt van de gemeente. Pak je het groots aan of ga je tegels wippen? Check dan even of er subsidies zijn waar je aanspraak op kunt maken.