Een zomertuin of -balkon die bijdraagt aan de biodiversiteit

Creëer een prachtige buitenruimte waar bijen dol op zijn

Een tuin met een verscheidenheid aan planten en bloemen en een plek om te ontspannen. Dat is groots genieten. Dubbele bonuspunten als er veel honingplanten in jouw tuin staan. Dan help je de biodiversiteit ook nog een handje! Dit is het moment om jouw buitenplaats onder handen te nemen. Lees verder en ontdek aan de hand van 4 voorbeelden hoe je van jouw tuin, balkon of (dak)terras een fijne plek maakt voor jezelf én voor de bijen.

1. Rustgevende energie

Kies bloemen in sprekende, warme zomerse kleuren en combineer deze met meubels in ronde vormen in energieke kleuren. Op dit balkon zie je gele en oranje lantana’s in de plantenbakken aan de balustrade, lelies in de plantenbak linksboven en helemaal rechts op het muurtje braam. Bijen zijn er verzot op, en ook jij kan volop genieten van de geuren en kleuren. 


2. Landelijkheid in de stad

Tegen de bakstenen muur klimt wijnstok, en ook de Campanula in de bakken aan het hek zorgt voor mooi contrast met het ruwe en sobere karakter van deze binnenplaats. Witte begonia’s in potten, rechts mandevilla met roze bloemen, en de prachtig blauwe ridderspoor (achter de roze hortensia) zorgen voor een fris en kleurrijk palet, waar ook bijen en vlinders blij van worden. 

Een zomertuin of -balkon die bijdraagt aan de biodiversiteit | Mooiwatplantendoen

3. Grafische eenvoud

Grafische lijnen en kleuren, gecombineerd met honingbloemen in een eenvoudig en strak design. Een compositie van agapanthus, edelweiss, zwenkgras, lavendel, limonium en brunnera. Samen in een pot vormen deze zes een compact geheel. Ruimtebesparend en tóch veelzijdig!


4. Zomer in een pot

Ook in heel kleine ruimtes kan je een verscheidenheid aan bloeiers en planten kwijt. In een zomerpot, bijvoorbeeld. Waan je op vakantie vanaf je eigen balkonnetje, met kleurrijke bloeiers zoals lantana, lavendel, cosmos en Oost-Indische kers. Je zal regelmatig bezoek krijgen van blije bijen. 


tip: varieer voor extra lang plezier

Er bestaan zoveel honingplanten, er is echt voor ieder wat wils. En hoe meer je op je tuin, balkon of (dak)terras varieert met bloeiers en planten, hoe meer ontspanning jouw bloeiende oase je biedt. En hoe aantrekkelijker voor de bijen en de vlinders. Denk aan de bloeitijden van het groen in jouw buitenplaats. Bijen hebben ook na de lente en de zomer onze hulp nodig, dus zorg ervoor dat je ze jaarrond kunt verwelkomen