Luie DIY: verrijdbare plantenbak

Planten op rolletjes

Je planten staan lekker in de zon of juist in de schaduw, net op het moment dat jij daar ook wilde neerploffen na een drukke dag. Of het is warm en je wilt je bloemen even uit de felle zon halen. Wat nu? Maak kennis met een slimme vondst voor kleine terrassen: de verrijdbare plantenbak. 

Plantenbak op wieltjes Mooiwatplantendoen.nl

Zo maak je een verrijdbare plantenbak

Je kunt natuurlijk zelf een houten bak timmeren en daar wieltjes onder schroeven, de boel bekleden en in de lak zetten. Dat is leuk, maar ook tijdrovend. Kies daarom in dit geval voor easy-peasy: neem een meubelroller (een houten plankje met wieltjes eronder, ook bekend als ‘hondje’) en zet er een stevige plantenpot op. De plantenpot moet groot genoeg zijn om het plankje te maskeren.

Companion planting

De plantenbak is na het vullen te zwaar om te tillen, dus vul hem als ‘ie op je balkon of terras staat, op de wieltjes. Wij vulden de bak niet alleen op basis van kleur en geur, maar ook met companion planting in het achterhoofd. Dat betekent dat je planten bij elkaar zet die elkaar kunnen helpen. Omdat de ene plant schimmels kan afweren waar een andere plant gevoelig voor is, of omdat het de bevruchting van planten bevordert. Zo weren afrikaantjes via stofjes in hun wortels aaltjes (microscopisch kleine beestjes), die de wortels van rozen graag parasiteren. Maak van deze planten dus vooral blije buren.

Hoog-laag in dezelfde tinten

Het oog wil natuurlijk ook wat. Wissel lage planten af met klimmers om de plantenbak een natuurlijk uiterlijk te geven. Wissel groen af met kleur en kies daarbij voor tinten uit dezelfde kleurfamilie. In dit geval kozen we voor het spectrum wit-lila-paars met Alstroemeria, passiebloem, scheefkelk, lavendel, Clematis, spierstruik, ijzerhard en Kaapse primula. Met zo’n bloeiende, verrijdbare bak kun je je terras ook regelmatig even omgooien. Superhandig!

Geïnspireerd geraakt? We zijn benieuwd naar jouw verrijdbare plantenbak! Deel 'm dan met ons via Instagram of Facebook met de hashtag #mooiwatplantendoen.