DIY: potten- en plantenrek

Een weelderig, groen gordijn
Geschatte leestijd: 2 minuten

Met klimplanten op een rek creëer je binnen no time kleine hoekjes of extra privacy. Door de snelle groei van klimmers kun je na het planten snel genieten van een natuurlijke wand. Op de grond nemen ze weinig ruimte in, hogerop wordt het groene gordijn steeds weelderiger. Een aanwinst voor je buitenplek!  

Mandevilla Thejoyofplants.co.uk

Balkon en terras lievelingen

Veel klimplanten doen het prima in potten en zijn daarom populair voor minder ruime buitenplekken zoals het balkon of het terras. Uiteraard kun je ze ook in de grond planten en laten klimmen tegen de muur. Een prachtige klimmer is de Mandevilla. Deze plant bloeit de hele zomer onvermoeibaar door, ook zonder volle zon.

Andere fijne klimmers zijn de Passiflora met haar exotische bloemen, de heerlijk geurende en wintergroene Toscaanse Jasmijn of de voorjaarsbloeier Clematis. Combineer erop los om het hele jaar door bloeiers te hebben.

Tip: Als je ruimte hebt om de natuur haar gang te laten gaan, kun je meerdere soorten klimplanten bij elkaar zetten. Ze zullen snel elkaars gezelschap opzoeken en door elkaar heen groeien.

Zelf maken: klimrek voor in de pot

Geen muur? Geen nood! Hang de klimmer in een leuke pot aan een klimrek. Zo’n klimplantrek maak je eenvoudig zelf. Koop bij een tuincentrum of bouwmarkt een metalen rek die je in een frisse kleur verft. Knip, als de verf droog is, met een tang de hoeken weg. Ook aan de onderkant zodat er twee prikkers overblijven. Wil je een hoog rek, haal dan nog eens twee hoeken weg voor extra stevigheid. Plant de klimmer in de pot en steek voorzichtig de prikkers door de kluit in de pot. Vlecht de uitlopers door je prachtige nieuwe klimrek. De natuur doet de rest!