DIY: gedroogde zonnebloemen als vogelvoer

Maak een heerlijk zonnebloempitten-buffet

Fijn hè, zo’n prachtige bos zonnebloemen in huis. Je kunt nog langer van de bloemen genieten, ook al zijn ze uitgebloeid. In plaats van je verwelkte zonnebloemen weg te gooien, geef je ze een tweede leven als een natuurlijk vogelvoederbakje voor in je tuin. Vogels zijn namelijk dol op de pitten in het hart van de zonnebloem.

Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

benodigdheden diy: zonnebloempitten voor vogels

Met dit zonnebloempittenbuffet lok je zeker veel vogels naar je tuin. Je hebt het volgende nodig:

  • Twee (of meer) grote zonnebloemen (bijvoorbeeld de 'russische giants' of de 'russische mammoet')
  • Een schroevendraaier met kruiskop
  • Bloemdraad van ongeveer 1 meter lang
Zonnebloem voor de vogels Mooiwatplantendoen.nl

Zo maak je vogelvoer van zonnebloemen
Stap 1

Laat de zonnebloemen goed drogen. Leg ze in een koele, goed geventileerde ruimte, zodat schimmel geen kans krijgt. Laat ze drogen tot de koppen bruin kleuren en de achterkanten geel worden.

Stap 2

Zijn je zonnebloemen goed droog en verkleurd? Haal dan de koppen eraf. Maak met de schroevendraaier twee kleine gaatjes in het hart van iedere zonnebloem, zo’n 2 tot 3 centimeter uit elkaar.

Stap 3

Leg de zonnebloemkoppen met de achterkanten tegen elkaar zodat de zaden naar buiten wijzen. Steek de bloemdraad door de twee linker gaatjes en haal het terug door de twee rechtergaatjes. Draai de draden in elkaar en maak een lus aan het uiteinde van de draad zodat je de zonnebloemen kunt ophangen. Zoek een mooi plekje, bijvoorbeeld in een boom of aan een hek, en trakteer de vogeltjes op een heerlijk maaltje!

meer inspiratie

Kun je geen genoeg krijgen van al die vogels in je tuin? Ontdek dan ook eens hoe je zelf vetbollen maakt waar vogels dol op zijn, of hoe je jouw (herfst)tuin zo diervriendelijk mogelijk maakt. En voor je dagelijkse dosis inspiratie volg je ons natuurlijk op Instagram, Pinterest en Facebook