9 typische herfstplanten

Een overvloed aan kleur en vorm
Geschatte leestijd: 3 minuten

De herfst is veelzijdig. Ook in de plantenwereld! De seizoenswisseling brengt een nieuwe lading planten met zich mee, die hun moment claimen om te schitteren. Dit is een greep typische herfstplanten waar jij aankomend seizoen volop van mag genieten!

Purperklokje 

Purperklokje staat ook wel bekend als heuchera en geeft een instant indian summer-gevoel. Met deze soort (Heuchera ‘Melting Fire’) haal je de warmte de tuin in.


Borstelveergras

De zwierige sprieten van borstelveergras staan ook wel bekend als lampenpoetsersgras of Pennisetum. Een majestueuze aanwinst voor de tuin die de herfst en winter een prachtige look & feel geven.


Struikheide

Mooie, symmetrische bloemen, stevig groen en een iets verweerde uitstraling: niets geeft de nazomer zoveel kleur en structuur als struikheide.


Kardinaalshoed

Er zijn wel 150 verschillende soorten kardinaalshoed, waarvan sommige groenblijvend zijn en anderen bladverliezend. De bladverliezende soort - die je hiernaast ziet - verkleurt in het najaar van groen naar dieprood.


Chrysant

Wat is je favoriete kleur? Grote kans dat er een chrysantvorm verkrijgbaar is in jouw lievelingskleur. Zo zorg je voor extra vrolijkheid je tuin of woning deze herfst. 


Struikveronica

Hebe andersonii Alexa staat ook wel bekend als struikveronica. Deze paars gekleurde plant geeft een opfrisser aan ieder grauw hoekje. Zelfs in een minimalistische betonlook-pot. 


Chinese franjeboom

Ook bekend als Loropetalum ‘Chin Black Pearl’ klinkt het alsof deze Chinese franjeboom zo uit een spannende piratenfilm lijkt te komen. Zou de plant de reis vanuit land van herkomst China, Japan en Zuidoost-Azië per schip hebben gemaakt? 


Vuurdoorn

De fraaie bloemen (voorjaar) en bessen (najaar en winter) maken de Vuurdoorn een prachtige sierplant voor in de tuin. Zet 'm los in een pot of plant er meerdere tegen een muur - nestelende vogels zullen je dankbaar zijn. 


Bergthee

Het eerste wat opvalt aan bergthee zijn de opvallende bessen. Ze zijn rood, roze of wit en blijven tot het voorjaar zitten. De plant is een winterharde bodembedekker die in de volle grond in de breedte groeit. Bergthee staat echter ook prachtig in bakken en potten op het terras of een balkon. 


meer (herfst)inspiratie

Bovenstaande herfstplanten zijn slechts een fractie van planten die deze herfst nóg fijner maken. Bekijk ook eens de plantenwijzers van herfstaster, herfstanemoon, sedum en skimmia. En kun je nog wel wat meer herfstinspiratie gebruiken? Ga dan eens aan de slag met deze herfstkrans voor aan de deur, of haal de geur van de herfst in huis met een kruidenslinger vol met je favoriete (herfst)kruiden.