9 typische herfstplanten

Een overvloed aan kleur en vorm

De herfst is veelzijdig. Zo ook in de plantenwereld. De wissel van het seizoen brengt een nieuwe lading planten die hun moment om te schitteren claimen. Of je nu planten zoekt om de voordeur op te vrolijken, een herfstkrans wilt maken of de tuin vol wilt zetten met kleur, de keuze is reuze. Dit is een greep typische herfstplanten waar jij aankomend seizoen volop van mag genieten!

Purperklokje 

Purperklokje staat ook wel bekend als heuchera en geeft een instant indian summer-gevoel. Met deze soort (Heuchera ‘Melting Fire’) haal je de warmte de tuin in.


Borstelveergras

De zwierige sprieten van borstelveergras staan ook wel bekend als lampenpoetsersgras of 
Pennisetum. Een majestueuze aanwinst voor de tuin die de herfst en winter een prachtige look & feel geven.


Struikheide

Mooie, symmetrische bloemen, stevig groen en een iets verweerde uitstraling: niets geeft de nazomer zoveel kleur en structuur als struikheide.


Kardinaalshoed

Er zijn wel 150 verschillende soorten kardinaalshoed, waarvan sommige groenblijvend zijn en anderen bladverliezend. De bladverliezende soort - die je hiernaast ziet - verkleurt in het najaar van groen naar dieprood. 


Chrysant

Wat is je favoriete kleur? Grote kans dat er een chrysantvorm verkrijgbaar is in jouw lievelingskleur. Zo haal je extra vrolijkheid je tuin of woning binnen deze herfst. 


Struikveronica

Hebe andersonii Alexa staat ook wel bekend als struikveronica. Deze paars gekleurde plant geeft een opfrisser aan ieder grauw hoekje. Zelfs in een minimalistische betonlook-pot. 


Chinese franjeboom

Ook bekend als Loropetalum ‘Chin Black Pearl’ klinkt het alsof deze Chinese franjeboom zo uit een spannende piratenfilm lijkt te komen. Zou de plant de reis vanuit land van herkomst China, Japan en zuidoost Azië per schip hebben gemaakt? 


Vuurdoorn

De fraaie bloemen - in het voorjaar - en bessen - in het najaar en winter - maken de Vuurdoorn een prachtige sierplant voor in de tuin. Zet 'm los in een pot of plant er meerdere tegen een muur - nestelende vogels zullen je dankbaar zijn. 


Bergthee

Het eerste wat opvalt aan bergthee zijn de opvallende bessen. Ze zijn rood, roze of wit en blijven tot het voorjaar zitten. De plant is een winterharde bodembedekker die in de volle grond in de breedte groeit. Bergthee staat echter ook prachtig in bakken en potten op het terras of een balkon. 


Dit is slechts een greep van planten die deze herfst nóg fijner maken. Wil je nog meer opties? Bekijk ook eens de plantenwijzers van herfstaster, herfstannemoon, sedum en skimmia