Terugkerende zomergasten: Echinacea, Phlox en Delphinium

Heb jij al zomerbloeiende vaste planten?
Geschatte leestijd: 2 minuten

Kom jij elke lente met een fietsmand of kofferbak vol eenjarige planten van de bloemenwinkel of het tuincentrum? Dat kunnen we alleen maar toejuichen. Tip: zet ook wat vaste planten neer, dan heb je daar jaar na jaar plezier van. Neem nou de zomerbloeiende types zonnehoed, vlambloem en ridderspoor. Ook bekend onder hun artiestennamen Echinacea, Phlox en Delphinium. Een keer planten, zomer na zomer kleur.

Vaste planten, hoe zit het ook alweer?

Vaste planten zijn iets anders dan eenjarigen. De naam zegt het al: eenjarige planten bloeien maar een jaar. Je geniet met volle teugen van alles wat ze je bieden en als ze uitgebloeid zijn, mogen ze met pensioen. Ze kunnen namelijk niet tegen vorst dus de lente daarop koop je gewoon weer nieuwe. Voorbeelden? Mandevilla, Spaanse margriet en Zonnebloemen. Vaste planten zijn wat standvastiger. Je plant ze een keer en ze bloeien ieder jaar weer. Echinacea, Phlox en Delphinium, Tuinplanten van de Maand juni zijn voorbeelden van vaste planten die in de zomer bloeien. 

Echinacea, Phlox en Delphinium

Echinacea, ook wel zonnehoed genoemd, heeft een groen of oranje bloemhoofdje omringd door afhangende bloemblaadjes. Die zijn er in het zalmroze, okergeel, dieppaars, donkerrood of wit. 
Phlox, ook bekend als vlambloem,  herken je aan zijn zoete geur en zijn mooie bloemen in het wit, dieppaars, blauw en roze met een rood oog. Er zijn zelfs bloemen met gestreepte bloemblaadjes. 
Delphinium (ridderspoor) heeft statige, langgerekte bloemen. Wanneer je goed kijkt naar de bloemetjes langs de aren zijn de ‘sporen’ van een ridder op een paard te zien. 

Verzorging zomerbloeiende vaste planten 

En na de bloei? In de nazomer kun je de planten terugknippen zodat ze eventueel voor de tweede keer bloeien in het najaar. De planten zullen in de winter bovengronds afsterven en ondergronds in rust blijven. Dat ziet er misschien een beetje treurig uit, maar het komt goed. Laat de afgestorven delen dus aan de plant zitten, dat beschermt ze namelijk tegen extreme winterse omstandigheden. Eind februari haal je dode delen weg, zodat de plant in het voorjaar weer zal groeien om in de zomer prachtig te bloeien. Hee, daar heb je de Echinacea, Phlox en Delphinium weer.

PS:

Eenjarige planten worden ook wel perkplanten genoemd. Of wist je dat al?