Vorst en jouw buitenplanten

Bescherm je planten tegen nachtvorst

We snappen het hoor. In jouw groene enthousiasme heb je je halve tuin of balkon al vol gezet met nieuwe planten, vooral eenjarige tuinbloeiers. Het staat er allemaal prachtig bij, maar help: er wordt nachtvorst aangekondigd. Wat nu?

vorstbescherming buitenplanten Mooiwatplantendoen.nl

Nachtvorst

Allereerst: wat is dat eigenlijk, nachtvorst? Nachtvorst kom best veel voor, de temperatuur daalt dan tot onder de 1 à 2 graden Celsius. Veel buitenplanten worden daar niet koud of warm van maar eenjarige bloeiers, zoals margrieten, Begonia’s of geraniums die net lekker uit de warme kas komen, kunnen er wel last van hebben. Dat geldt ook voor mediterrane planten zoals het citrusboompje. Na half mei neemt de kans op nachtvorst enorm af.

Wat kan er mis gaan?

Vorst kan zorgen voor vorstschade: water zet uit, dus ook het vocht in je planten. Hierdoor ontstaan scheuren en barsten en gaan je planten kapot. Vorstschade kan ook het gevolg zijn van een koude wind trouwens. Planten in pot lopen overigens een groter risico dan planten in de volle grond. Bescherm ze dus!

Bescherm je planten tegen nachtvorst

Om te beginnen zet je je planten op een windvrije plek. Je kunt ze ook inpakken ter bescherming, bijvoorbeeld met een fleecedeken en een paar knijpers. Ook kranten kunnen helpen om je planten lekker warm te houden. Zodra de vorst met de noorderzon is vertrokken haal je alles weer weg, zodat er weer zuurstof en zonlicht bij je tuinbloeiers kunnen komen.

Hoe bescherm jij jouw planten?

Pak jij je planten creatief in? Laat het ons zien op Instagram en zet er #mooiwatplantendoen bij.