Help, nachtvorst!

Bescherm je planten tegen de nachtelijke kou

Wie herkent het niet: je wilt in het najaar zo lang mogelijk genieten van je buitenplanten, maar de nachten worden steeds kouder en nachtvorst dreigt. Wat nu?

Nachtvorst bescherming mooiwatplantendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Nachtvorst

Nachtvorst hoort bij het natuurlijke weer. Bij temperaturen van rond de 0°C en soms zelfs iets daaronder krijgen ook planten last van koude voeten. Veel buitenplanten kunnen goed tegen de kou, maar eenjarigen zoals de margriet, de begonia of de geranium kunnen als ze net uit hun heerlijk warme broeikas komen, toch wat kou vatten. Dat geldt trouwens voor nog een heel stel andere mediterrane planten, zoals de citrusboom. Na IJsheiligen bestaat er nagenoeg geen kans meer op nachtvorst. 

Wat gebeurt er als het vriest?

Bij lage temperaturen zet water uit in de vaatbundels van de planten. Daardoor ontstaan er scheuren en kunnen de cellen van de planten knappen, waardoor de plant afsterft. Of de bloesem die de plant het jaar ervoor al had aangemaakt, wordt verwoest, zodat de plant dit jaar helaas niet meer zal bloeien. Ook gure wind kan vorstschade veroorzaken. Voor planten in potten is het risico overigens nog groter dan voor planten in de volle grond. Vorstbescherming is hier erg belangrijk.

Bescherm je planten tegen nachtvorst

Ten eerste moet je je planten neerzetten op een beschutte plek waar ze goed tegen de wind beschermd zijn, het liefst zo dicht mogelijk tegen het huis aan, omdat het daar warmer is. Pak je planten ook warm in, zodat je ze zoveel mogelijk weghoudt van de vrieskou. Heel geschikt daarvoor is noppenfolie, omdat dit werkt als een lekker warme jas. De eerstvolgende keer dat er pakketten bij je worden bezorgd, moet je de verpakkingsfolie gewoon bewaren. Doe je ook meteen aan upcycling!

Zo pak je het aan

Stap 1

Verzamel een rillerige plant, een paar lange stokken, een tuinschaar, noppenfolie of wat plastic zakken en wasknijpers.


Stap 2

Duw de stokken rond de plant in de aarde, zodat je een raamwerk krijgt waar het plastic overheen kan.


Stap 3

Plaats de pot op het folie of in de plastic zak en drapeer die om het raamwerk heen. Om te zorgen dat alles stevig blijft zitten kun je het plastic met een stel wasknijpers vastklemmen aan de stokken.

Stap 4 

Rol het folie uit tot boven de plant en zet alles vast met wasknijpers, zodat het geheel min of meer luchtdicht is afgesloten. Klaar is je nachtvorstscherm!


Hoe bescherm jij je planten?

Hoe creatief ben jij met het verpakken van je planten? Deel het met ons op Instagram of Facebook met de hashtag #mooiwatplantendoen. En wil je nu al genieten van nieuwe buitenplanten en ben je benieuwd welke vorstbestendige vrienden je met een gerust hart buiten kunt zetten? Ontdek hier onze 3 favorieten