Vlinderstruik

Snelle groeier, uitbundige bloeier en echte vlindermagneet!

Vlinderstruik, oftewel Buddleja, is een tuinplant die zijn populariteit vooral dankt aan zijn prachtige bloemen (kegel- of bolvormig). Benieuwd naar de verschillende soorten, kleuren, verzorging en herkomst van vlinderstruik? Lees verder en ontdek alles over deze betoverende aanwinst voor je tuin of balkon!

vlinderstruik | buddleja | plant vlinders en bijen

hoe ziet vlinderstruik eruit?

De vlinderstruik, ook bekend als Buddleja, is een sterke, bladverliezende heester. De tuinplant is te herkennen aan de opvallende witte, blauwe, lila, paarse, roze, rode of oranje bloemtrossen (of bollen) die 10 tot 30 centimeter groot kunnen worden. Er zijn verschillende soorten, maar ze trekken allemaal vlinders aan. Vlinderstruik kan tot wel vier meter hoog worden. Iets om rekening mee te houden bij het kiezen van de standplaats! Heb je niet zoveel ruimte? Er zijn ook compacte soorten, die vooral geschikt zijn voor potten. Een vlinderstruik is een perfecte aanwinst voor iedere tuin of balkon. Vlinderstruik is een snelle groeier, makkelijk te verzorgen en om die reden ook de ideale tuinplant voor nieuwbouwwijken. 

welke soorten vlinderstruik zijn er?

Er bestaan wereldwijd meer dan 100 soorten van het geslacht Buddleja. Veel van deze soorten zijn inheems in Azie, Afrika en Amerika. Dit zijn de drie meest bekende soorten die veel in tuinen worden geplant: 

  • Buddleja davidii: deze variant staat ook bekend als de 'gewone vlinderstruik' en is de meest bekende en populaire soort. Het is een bladverliezende struik met lange, kegelvormige bloemtrossen in paars, roze, wit of blauw. Deze soort staat bekend om zijn snelle groei en overvloedige bloei in de zomer. 
  • Buddleja alternifolia: deze soort, ook bekend als 'fontein' en vlinderstruik 'Argentea', heeft een unieke groeiwijze met gebogen takken. De plant produceert geurende bloemen in tinten van lila tot paars. In tegenstelling tot de gewone vlinderstruik, bloeit deze soort op het hout van het voorgaande jaar. Dat betekent dat snoeien na de bloei belangrijk is om van veel bloemen te genieten. 
  • Buddleja globosa: deze soort wordt ook wel oranje ballerina genoemd. En dat is niet zo gek! De soort staat bekend om zijn opvallende, bolvormige clusters met geurende, oranje bloemen. 

wanneer bloeit vlinderstruik?

Vlinderstruik is over het algemeen een zomerbloeier. De bloeiperiode strekt uit van de late lente tot de vroege herfst. Tijdens die periode geniet je van de prachtige, kleurrijke bloemen en zorgt vlinderstruik in jouw tuin of op je balkon voor een sprookjesachtig tafereel. 

heeft vlinderstruik veel zon nodig?

Vlinderstruik gedijt het beste op een zonnige standplaats. De plant houdt van de volle zon. Kies bij voorkeur een plek waar de vlinderstruik 6-8 zonuren per dag krijgt. Dat bevordert weelderige bloei en trekt meer vlinders en bijen aan. Zet vlinderstruik bij voorkeur op een plek waar enige beschutting is tegen harde wind. 

De beste tips voor de verzorging van vlinderstruik

Vlinderstruik is een makkelijk te verzorgen tuinplant, maar met deze verzorgingstips zorg je ervoor dat de plant zo gezond mogelijk is, en zorg je ervoor dat hij uitbundig bloeit:

  • Vlinderstruiken gedijen goed in goed doorlatende grond.
  • Vlinderstruik staat het liefst in de (volle) zon. Zonlicht bevordert een weelderige bloei.
  • Tijdens het eerste groeiseizoen na het aanplanten is het belangrijk om vlinderstruik regelmatig water te geven, zodat de plant goed kan wortelen. Vermijd te veel water om wortelrot te voorkomen.
  • Volwassen vlinderstruiken zijn droogte tolerant: ze hebben meestal alleen water nodig als de bovenste laag van de grond opdroogt.
  • Vlinderstruiken hebben over het algemeen geen intensieve bemesting nodig. Je kunt de plant eventueel in het voorjaar extra voeding geven om de groei en bloei te ondersteunen.
  • Om de bloeiperiode te verlengen kun je uitgebloeide bloementrossen weghalen. Na een aantal weken komen er nieuwe bloemen voor terug.
  • Vlinderstruik is winterhard (tot -15°C). Zet je de plant in een pot? Bescherm de plant in de winter dan tegen vorst (bijvoorbeeld met bubbelplastic).
  • Controleer vlinderstruik regelmatig op plagen (zoals luizen en vliegen). Gebruik indien nodig milieuvriendelijke methoden om de plaag te bestrijden.

vlinderstruik snoeien: hoe doe je dat?

Ja, voor een gezonde, bloemrijke groei is jaarlijks of om het jaar snoeien van de vlinderstruik noodzakelijk. Snoei vlinderstruik terug in het voorjaar, wanneer de ergste nachtvorst voorbij is (maart of april). Snoei het liefst terug tot een paar knoppen boven de grond (zo'n 40 centimeter), en snoei vlak boven een zijscheutje. Je kunt vlinderstruik best rigoureus snoeien, omdat de plant altijd weer uitloopt. Verwijder ook dode en oude takken om ruimte te geven aan nieuwe scheuten. 

Snoei tip: heb je meerdere vlinderstruiken in je tuin staan, die ongeveer tegelijk bloeien? Dan kun je de snoeitijd afwisselen (het ene jaar de ene struik, het andere jaar de andere). De gesnoeide vlinderstruik zal later bloeien dan de niet gesnoeide: zo geniet je extra lang van bloemen en vlinders!

waarom trekt vlinderstruik zoveel vlinders aan?

De bloemen van de vlinderstruik zijn speciaal gebouwd op bestuiving door vlinders. De bloembuizen van vlinderstruik zijn lang en smal, waardoor alleen insecten met een lange tong, zoals vlinders, bij de nectar kunnen. Die nectar is extra zoet, nog een reden dat vlinders er dol op zijn. De plant is vooral populair bij dagvlinders zoals atalanta, witje, citroentje, kleine vos en distelvlinder. Handig om te weten: vlinders hebben geen voorkeur voor kleur. Zij volgen kiezen simpelweg de struik met de meeste nectar. Dat is vaak de struik die de meeste zon vangt of genoeg water krijgt. Kies dus de kleur en soort die je zelf het mooist vind en zorg voor een goede standplaats. De vlinders komen vanzelf! 

waar komt vlinderstruik oorspronkelijk vandaan? 

De vlinderstruik is afkomstig uit China, maar is tegenwoordig in het wild te vinden in heel Eurazië, Noord- en Zuid-Amerika en delen van Afrika. De plant hoort bij de helmkruidfamilie. Tot deze familie behoren ook planten als digitalis (vingerhoedskruid), linaria (vlasbekje) en leeuwenbek. De plantengeslachtsnaam Buddleja was een eerbetoon aan botanicus en pionier Adam Buddle (1662-1715). Hij kreeg deze eer vanwege zijn toewijding aan de botanie en zijn bijdrage aan de plantenkennis. Zijn naam wordt nu geassocieerd met vlinder-aantrekkende struiken die wereldwijd geliefd zijn. 

symboliek van vlinderstruik

Vlinderstruik heeft een rijke symbolische betekenis. Ten eerste staat vlinderstruik symbool voor transformatie en groei die plaatsvindt in de natuur. Net als een rups die ontpopt tot een prachtige vlinder, symboliseert vlinderstruik groei en de voortdurende evolutie van het leven. Door de kleurrijke bloemen en vrolijke vlinders die op de bloemen afkomen, staat vlinderstruik ook symbool voor vreugde, geluk en positiviteit. Doordat vlinderstruik zo'n sterke aantrekkingskracht heeft op bijen, vlinders en andere bestuivers, wordt vlinderstruik ook beschouwd als teken van een gezond ecosysteem. 

vlinderstruik in pot | buddleja in pot | paarse tuinplant