Doorbloeiers: een hele zomer lang bloemen in de tuin

Geniet in oktober nog van de zomer

Het is pas echt zomer als je vanuit een hangmat in de tuin de geur van bloeiende bloemen en planten kunt opsnuiven. Of start je liever de dag op je groene balkon met een vers kopje koffie? Wat jouw favoriete buitenmoment ook is, je omringt jezelf het liefst met plantsoorten die de hele zomer doorbloeien. Vooral eenjarige zomerbloeiers staan bekend om hun eindeloze bloeitijd. Zo geniet je in oktober nog van de zomer. Hoe fijn is dat?

Doorbloeiers Mooiwatplantendoen.nl

Tips:

  • Haal regelmatig de uitgebloeide bloemen weg. Zo steekt de plant niet zijn energie in het maken van zaden, maar in nieuwe bloemknoppen. Gebruik de tuinbloemen bijvoorbeeld voor een prachtig boeket.
  • Raakt een plant wat uitgebloeid, knip hem dan een heel stuk terug. Vaak volgt er dan een tweede bloei.
  • Vooral eenjarige zomerbloeiers bloeien beter als de plant wordt bemest van tijd tot tijd. Hiervoor kun je vloeibare plantenvoeding door het gietwater mengen en je planten daarmee begieten.
  • Ben je meer een in-één-keer-klaar type, dan koop je speciale voedingskegels die je bij de plant in de aarde steekt.

Zie je jezelf al genieten dit seizoen? Ter inspiratie hebben we vijf zomerbloeiers en vijf vaste planten en struiken voor je geselecteerd die een hele zomer lang blijven bloeien.

Top 5 eenjarige zomerbloeiers

1. Mandevilla, een klimplant met witte, roze en rode bloemen die zelfs tot in de herfst door kan bloeien.

2. Petunia is een ideale plant voor in potten en bakken. Om hangende tuintjes op te fleuren neem je een Petunia soort met een hangende groeiwijze

3. Geranium, voor een echt feestje op je terras of balkon kies je voor de geranium in verschillende tinten bij elkaar.

4. Cosmea staat mooi in de volle grond staan en heeft een prachtig blad. Van deze bloem heb je de hele zomer lang plezier. Zowel in de tuin als in de vaas, want de Cosmea is een beauty voor in huis.

5. Vlijtig liesje, bloeit onvermoeibaar de hele zomer door in mooie, felle tinten. Daarvoor hoeft deze doorbloeier zelfs niet in de volle zon te staan.

Top 5 Vaste planten en struiken

1. Verbena, een fantastische plant die de hele zomer bloeit. De plant heeft met zijn slanke bloemstelen weinig ruimte nodig. Ook heel leuk: vlinders zijn er dol op.

2. Hortensia kan goed wat schaduw verdragen, bloeit lang en tot ver in de herfst blijven de bloemen mooi. Soms verkleuren ze helemaal van pastel roze naar groen. Na de bloei geniet je van de gedroogde bloemschermen.

3. De paarse muurbloem bloeit vanaf het voorjaar tot ver in de zomer. In de winter is deze groenblijver ook erg mooi door het grijsgroene blad.

4. Prachtkaars bloeit de hele zomer onvermoeibaar door. De bloemen zijn  net vlinders die dansen om de plant. Niet alleen in de volle grond, ook in pot is deze plant een succes.

5. Doorbloeiende rozen, de naam zegt het al, bloeien tot in de herfst. Het liefst omarm je de nonchalante uitstraling van deze doorbloeier en laat je haar de hele zomer haar gang gaan.