1. Bladeren recyclen
Afgevallen bladeren hark je van het gazon, zo de border in. Daar zorgen de blaadjes voor een natuurlijke isolatielaag tegen vorst. Maai je gazon nog een keertje voor de winter invalt. In de winter kun je je gazon verwennen met wat kalk, voor een frisgroene teint.
2. Bescherm je kraan
Beschik je over een buitenkraan? Sluit de kraan dan af, je wilt niet dat de boel bevriest en door het uitzettende ijs beschadigd raakt. Zinken gieters kunnen ook kapot gaan door uitzettend ijs, dus zet ze onder een overkapping, in een schuur of ondersteboven zodat er geen water in kan komen.
3. Denk aan de dieren
In de herfst en de winter kunnen vogels en andere diertjes wel wat extra aandacht gebruiken. In het artikel zo maak je jouw herfsttuin diervriendelijk geven we je een paar slimme tips om (on)gewenste bezoekers een handje (de tuin in of uit) te helpen.
4. Plantencheck
Sommige planten trekken zich niets aan van kou, anderen leggen al snel het loodje. Met rust laten, snoeien of naar binnen? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten. Zo komen jouw planten de winter stralend door.
5. Eenjarige planten weghalen
Eenjarige planten zijn nu wel uitgebloeid, dus die kun je weghalen en weggooien. De kale plekken vul je bijvoorbeeld op met bolchrysanten, viool, schijnhulst of winterheide. Zet lege plantenpotten en gieters in de schuur, die mogen genieten van hun winterslaap.
6. bescherm waterbewoners
Haal uitgebloeide planten uit de (zwem)vijver en span er een net over, zodat de vijver straks niet vol ligt met dood blad. Om de vijver te behoeden voor dichtvriezen, zet je er een pompje in. Zo krijgen vissen en andere waterbewoners genoeg zuurstof.
7. Schrobben
Rieten manden, zinken bakken en potten van terracotta tot kunststof: ze knappen allemaal op van een borstelbeurt. Daarna kunnen ze de berging in. Overwinteren je plantenbakken buiten, zet ze dan ondersteboven weg. Als er water in aardewerk blijft staan, kunnen de potten met vorst kapot vriezen. En zink zet uit als er water in bevriest. Geschilderd en geglazuurd aardewerk overwinterd het beste in de schuur.
8. check Gereedschap
Controleer of snoeischaren, heggenscharen en de messen van de grasmaaier aan een slijpbeurt toe zijn. Hoe scherper het materiaal, hoe minder schade de planten oplopen. Maak tuingereedschap schoon en droog. Houten stelen blijven mooier als je ze inwrijft met olie, eventuele roestplekken schuur je weg, metalen delen vet je in.
9. Compost
Bladcompost maken is makkelijker dan een composthoop aanleggen. Het enige wat je nodig hebt is een vuilniszak, wat kalk, kippengaas en natuurlijk bladeren. Hark bladeren bij voorkeur na een regenbui bij elkaar, want de bladeren moeten vochtig zijn. Doe zoveel mogelijk blad in een vuilniszak, afgewisseld met wat kalk (compostversneller of fijngemalen eierschalen kan ook) en stamp de bladeren goed aan. Giet de vuilniszak vervolgens leeg in een korf van kippengaas. Weer en wind doet de rest. Het resultaat na een jaar: een voedende bodembedekker. Uit eigen tuin!
10. Tuininspiratie opdoen
Nu je wat vaker thuis op de bank zal vertoeven, heb je vast en zeker wel tijd om wat tuininspiratie op te doen. Ontdek bijvoorbeeld deze 9 typische herfstplanten in prachtige, warme kleuren of laat je inspireren door 3 prachtige plantencombinaties met een herfstig kleurenpalet.
meer (herfst)inspiratie
Genoeg gekregen van al die klusjes in de tuin? Tijd om naar binnen te gaan! Maak het binnen extra gezellig met groen in iedere ruimte, haal je favoriete (herfst)geur in huis met een zelfgemaakte kruidenslinger, of zorg voor maximale ontspanning en creëer een groen toevluchtsoord.
