Zo maak je jouw herfsttuin diervriendelijk

Voor blije bijen en vrolijke vogels

Kunnen we niet allemaal wel eens wat hulp gebruiken? Er is niets fijners dan thuiskomen en zien dat de tafel gedekt is en je alleen nog hoeft aan te schuiven. Zo ook de dieren in je herfsttuin. Met behulp van je flora, kun je de fauna een natuurlijk handje helpen. Dat zorgt niet alleen voor gezellige bedrijvigheid in de tuin, maar ook voor dankbare nieuwe vriendjes. De wissel van het seizoen is een goed moment om te starten aan je diervriendelijke herfsttuin, dan weten de vogels je ook in de winter te vinden en met een beetje geluk trakteren ze je in het voorjaar op een concert. 

herfsttuin diervriendelijk Mooiwatplantendoen.nl

DIY: vetbollen voor de vogels

Je kunt kant en klare vetbollen kopen om vogels bij te voeren, nog veel leuker is het om ze zelf te maken. Zie het als een zelf klaargemaakte stoofpot, dat smaakt toch beter dan een magnetronmaaltijd? Bekijk snel hoe je smakelijke en leuke ontbijtjes kunt maken voor de voorbij wippende roodborst, mees en mus. 

Blije bijen in de tuin

De bijen hebben onze hulp hard nodig. En wij hen. Er zijn steeds minder bijen doordat we minder bloemen en planten buiten hebben staan en omdat ze worden gedood door bestrijdingsmiddelen en ziektes. Bijen geen voedsel, wij een groot probleem. Draag daarom je steentje bij en plant een van de bij-vriendelijke planten in de tuin.  

Dierentuin

Egels, padden, salamanders, vlinders, muizen. Voor je het weet transformeert je tuin in een dierentuin. Daar zit niet iedereen op te wachten. Maar niet alle kleine beestjes zijn ongewenste bezoekers. Wist je dat egels slakken tegengaan? Help een handje, maar laat de natuur haar gang gaan. Lees meer over hoe je dieren aantrekt en zachtjes de tuin uitwerkt.  

6x handige slakkentips

Slakken zijn nou juist van die beestjes die je meestal liever niet in je tuin hebt. Ze knabbelen namelijk maar al te graag aan je verse blaadjes. Je kunt het ze niet kwalijk nemen dat ze op bezoek komen, dus bekijk onze zes slakvriendelijke tips om ze naar een andere tuin te lokken. (sorry buurman!) 

Heb je nog meer diervriendelijke tuin-tips? Weet jij bijvoorbeeld hoe je zelf een insectenhotel maakt? Laat het ons weten via Facebook of Instagram met de hashtag #mooiwatplantendoen.