Zo maak je jouw herfsttuin diervriendelijk

Voor blije bijen en vrolijke vogels

Kunnen we niet allemaal wel eens wat hulp gebruiken? Zo ook de dieren in je herfsttuin. Dat zorgt niet alleen voor gezellige bedrijvigheid in de tuin, maar ook voor dankbare nieuwe vriendjes. Wij vertellen je hoe je tuin (of balkon) diervriendelijk maakt.

diervriendelijke tuin | herfsttuin dieren | biodiversiteit in tuin
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Vogelvoer zelf maken 

Je kunt kant-en-klare vetbollen kopen om vogels bij te voeren, maar nog leuker is het om ze zelf te maken! Zie de zelfgemaakte vetbollen als een zelfgemaakte stoofpot, dat smaakt toch beter dan een magnetronmaaltijd? Bekijk ook eens hoe je snel en eenvoudig smakelijke hapjes maakt van gedroogde zonnebloemen. Perfect voor de voorbij wippende roodborst, mees en mus. 

tuinplanten waar bijen op afkomen

De bijen hebben onze hulp hard nodig. En wij hen. Er zijn steeds minder bijen door factoren als verstedelijking en omdat ze door bestrijdingsmiddelen en ziektes gedood worden. Bijen geen voedsel = wij een groot probleem. Draag daarom je steentje bij en plant bijenvriendelijke planten. Of je nu een grote tuin hebt, een postzegelpatio of klein balkon: alle beetjes dragen bij aan blije bijen! 

gewenste en ongewenste dieren

Egels, padden, salamanders, vlinders, muizen... Voor je het weet transformeert je tuin in een dierentuin. Daar zit niet iedereen op te wachten. Maar niet alle kleine beestjes zijn ongewenste bezoekers. Help een handje, maar laat de natuur haar gang gaan. Lees hier meer over hoe je dieren aantrekt (en hoe je ongewenste dieren je tuin uitwerkt).  

beste tips tegen slakken

Slakken zijn van die beestjes die je meestal liever niet in je tuin hebt. Ze knabbelen namelijk maar al te graag aan je verse blaadjes. Je kunt het ze niet kwalijk nemen dat ze op bezoek komen, dus bekijk onze zes slakvriendelijke tips om ze uit je tuin te lokken.

meer herfst inspiratie

Hoe zorg jij voor een diervriendelijke tuin? We zijn benieuwd! Laat het ons weten via Instagram of Facebook met de hashtag #mooiwatplantendoen. En kun je nog wel wat meer herfstige inspiratie gebruiken? Ontdek dan hoe je jouw tuin herfstklaar maakt in 10 stappen, hoe je je buitenruimte verrijkt met typische herfstplanten in prachtige herfstkleuren of je favoriete herfstgeuren in huis haalt met een zelfgemaakte kruidenslinger

diervriendelijke tuin | vlinder maken | biodiversiteit tuin