Slakkeninvasie in je tuin?

Zo help je ze (de tuin weer uit)
Geschatte leestijd: 3 minuten

Het natte, warme weer van de afgelopen tijd zorgt voor een invasie van nieuwsgierige slakken in je tuin. De meeste soorten houden de boel lekker schoon door dode plantenresten op te eten, maar andere slakken hebben juist stevige trek in levende bladeren. Wat nu? Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal zet vijf tips op een rij om overlast te voorkomen en wij voegen er nog een aan toe.

Hoe bestrijd je slakken op natuurvriendelijke wijze?

Sommige slakkensoorten kunnen grote schade toebrengen aan je (moes) tuin. Maar bestrijdingsmiddelen, zoals slakkenkorrels, zijn dieronvriendelijk en vaak ook giftig voor andere dieren. Wat zijn milieuvriendelijke tips?

1. Voorkom slakken in je tuin

Kies voor planten waar slakken een hekel aan hebben, zoals akelei, goudsbloem, salie, klimop, viooltjes en alle soorten varens. Plaats kwetsbare planten niet in de buurt van vochtige plekken zoals een composthoop. Geef de planten vroeg in de ochtend water: ’s avonds of in de late namiddag zorgt voor een vochtige grond die voor slakken erg aantrekkelijk is. Elke lente een grote tuinschoonmaak organiseren, helpt ook. Door de grond te bewerken maak je overwinterende slakken en hun eieren kapot. Zo dring je de slakkenpopulatie flink terug.

2. Lok natuurlijke vijanden

In een tuin die aantrekkelijk is voor egels, vogels, spitsmuizen, kikkers en padden krijgen slakken minder kans. Zorg daarom voor een natuurlijke tuin met voldoende schuilplekjes en beschutting.

3. Voorkom schade aan planten

Planten die snel aangevreten worden door slakken bescherm je door er een barrière omheen te leggen van koffiedik, cacaodoppen, fijngemaakte eierschalen of schelpen. Knoflook is giftig voor slakken; ze zullen jouw planten mijden als je ze bespuit met knoflookextract. Dit kun je zelf maken. Snijd een knoflookbol in stukken, giet er 1 liter heet water over en laat dit een dag trekken. Verwijder de knoflook, schenk het extract in een plantenspuit en sproeien maar. 

4. Vang de slakken

’s Avonds en bij vochtig weer komen de slakken tevoorschijn en vang je ze gemakkelijk met de hand. Je kunt ze ook lokken door zelf schuilplaatsen te maken. Slakken schuilen bijvoorbeeld graag onder de omgekeerde schil van een halve grapefruit, sinaasappel of meloen, waarbij de geur als extra lokmiddel dient. Stengels bleekselderij, rabarber- en koolbladeren werken ook, net als vochtige planten, kranten of stukken karton. Eenmaal gevangen slakken kunnen ergens op ruime afstand worden losgelaten waar ze geen kwaad kunnen.

5. Maak een slakkenval

Vallen met bier of andere gisthoudende drankjes kunnen worden gebruikt om slakken te bestrijden. De slakken komen op de geur af, glijden in de vloeistof, en verdrinken. Slakkenvallen zijn te koop in tuincentra, maar een jampot werkt net zo goed. Graaf de vallen niet in. Vaak vallen loopkevers in de ingegraven potjes, terwijl ze juist een natuurlijke vijand van de slak zijn.

6. Koop anti-slakkentape

Bij het tuincentrum kun je anti-slakkentape kopen. Deze tape bevat koper waardoor slakken als ze er overheen willen, een klein schokje krijgen en zich snel (nou ja) uit de voeten maken. Het tape kun je bijvoorbeeld om de rand van bloempotten, kuipen of boomstammen plakken. 

Heb jij nog aanvullende tips? Deel ze op Facebook.