Midzomer: folklore, magie en geschiedenis

Zonlicht, planten en bloemen

Het is de langste dag van het jaar, die gevolgd wordt door een korte, magische nacht: midzomer. Het perfecte moment om de zomer te vieren met planten, bloemen en kriebels in je buik. En dat kan gewoon thuis, met de allerliefsten om je heen.

De oorsprong van midzomer

Vier je midzomer, dan maak je onderdeel uit van de geschiedenis. Midzomer is namelijk een eeuwenoude, Germaanse traditie. Men vierde de zomerzonnewende, de dag waarop planten een geneeskrachtige en magische werking zouden hebben. Vreugdevuren werden aangestoken als bescherming tegen duistere krachten, die vrij spel zouden hebben tijdens de kortere dagen. Een feest dus om de natuur en specifiek de zomer te vieren.

Folklore, magie en liefde

Fast forward. In Scandinavië en de Baltische staten is midzomer nog een steeds een niet-te-missen-feest. Het wordt gevierd op de vrijdag die het dichtst bij 21 juni ligt en draait nog steeds om folklore, magie en de geneeskrachtige werking van de natuur. De ingrediënten anno nu? Bloemen, planten, vreugdevuren, lekker eten en drinken en de liefde. Liefde voor de natuur, de zomer én elkaar.

Dansen rond de meiboom

In Zweden dans je normaal gesproken tijdens midzomer rond de meiboom met je vrienden, familie of je liefje. De boom is versierd met margriet, korenaren, klimop, geurende jasmijn en zomerbloemen en optioneel strikken, linten en lampionnetjes en is het natuurlijke middelpunt van het feest. Tussen het dansen door snoep je in de zon van dorade, smörrebröd, plaattaart met klimfruit en natuurlijk een lekker drankje. En dat kan gelukkig ook gewoon thuis.