Recept: kruidenbrood en smörrebröd op twee verschillende wijzen

Smullen van smörre en smeersels

Bij een Scandinavisch geïnspireerde midzomerviering horen gerechten met een dito knipoog. Het Deense smörrebröd is een soort roggebrood wat arbeiders veel meenamen in hun lunchpakket. Het begrip smörrebröd is vandaag de dag wat breder getrokken en omvat allerlei krokante crackers en hartige broodsoorten. Onze versie is hierop geïnspireerd, maar heeft meer weg van het ‘brood met smeersels’-principe. We hebben twee versies van heerlijk belegd smörrebröd met klimfruit en kruiden én een kruidenbrood.

Smorrebrood Mooiwatplantendoen.nl

Dit heb je nodig voor de smörrebröd met bramen, bieten & vanille (4-6 personen)

  • 150 g Gekookte Bieten, in blokjes
  • 100 g bramen
  • 2 el Milde olijfolie + extra voor garnering
  • ½ Vanillestokje
  • 1 el Rode wijnazijn
  • Enkele takjes Citroentijm
  • 200g Hüttenkäse
  • Knäckebröd
  • Zout

Meng de bieten, bramen, olijfolie, merg uit het vanillestokje, rode wijnazijn en blaadjes van enkele takjes citroentijm. Breng het geheel op smaak met zout.

Schep de Hüttenkäse in een bakje en verdeel de aangemaakte bieten-bramenmix erover. Besprenkel het geheel eventueel met extra olijfolie en serveer met knäckebröd.

Dit heb je nodig voor de smörrebröd met radijsjes, kruiden & citroen (4-6 personen)

  • 150 g Radijsjes, in dunne plakjes 
  • Handje groene kruiden (dille, citroenmelisse, bieslook etc.)
  • Olijfolie + extra voor garnering
  • ½ citroen
  • 200 g Hüttenkäse
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Knäckebröd

Meng de plakjes radijs met fijngesneden groene kruiden, wat olijfolie, rasp en sap van een halve citroen en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Schep de hüttenkäse in een bakje en voeg de radijsjes toe. Besprenkel het geheel eventueel met extra olijfolie en serveer met knäckebröd.

 

Dit heb je nodig voor het kruidenbrood

  • 1 Zuurdesembrood
  • Olijfolie
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 125 g Roomboter
  • 5 takjes Rozemarijn
  • 10 Laurierblaadjes
  • 5 takjes Salie
  • Zout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 200° C. Snijd het brood om de 2 cm in, maar zorg dat de onderkant aan elkaar blijft. Verwarm de olijfolie in een pannetje en voeg de knoflook toe. Bak de knoflook in enkele minuten goudbruin en roer het vervolgens door de roomboter. Breng de roomboter op smaak met zout en versgemalen peper. Doe in elke snede van het brood wat roomboter en kruiden. Bak het brood in circa 10 minuten goudbruin in de oven en serveer warm.

Het kruidenbrood serveer je op een rustieke, houten plank. Het smörrebröd met smeersels  in een mooie ovenschaal of op antieke bordjes. Bekijk ook het recept voor dorade en de bijpassende cocktails. Eet smakelijk!

*Dan nog even dit: zet nooit zomaar je tanden in een (snij)bloem of plant, gebruik alleen eetbare bloemen van gespecialiseerde leveranciers die geteeld zijn voor consumptie.