BADEN IN HET GROEN

Maak je eigen natuurbad

Het is de laatste trend, natural swimming ponds. Een heerlijk vennetje waarin je kunt plonsen, wat gefilterd wordt door planten i.p.v. door chemische middelen. Alsof je boven op een berg, na een lange hike, in een fris (vaak heel fris) meer duikt. Het is natuurlijk een ongekende luxe als je kan zwemmen in je eigen achtertuin. Mocht je zo bevoorrecht zijn, dan is het zaak er het maximale uit te halen. Maar ook voor de kleinere tuin of balkon, kan je aan de slag. Zo geniet je mee van deze trend, zonder een kuil te hoeven graven. Maak je eigen nature bad of douche. Hoe? Lees verder!

baden in het groen Mooiwatplantendoen.nl

Watervrienden

Het is eigenlijk heel simpel. Aan jouw bad, douche of zwemvijver voeg je de mooiste (water)-planten toe ter decoratie én voor filtering. Denk aan waterplantjes, waterlelies en aan grasachtige sfeermakers als palmgrassen.  Prachtig, en voorkomt uren schrobben op een vrije zaterdag, want waterplanten houden de boel mooi schoon. Aan onze zwemvijver voegden we toe: Limnobium, Pistia Stratiotes, Salvinia Natans en de Phyllanthus fluitans.

Welke planten passen het best bij jouw tuin? En jouw smaak? Opties zijn er genoeg, maar deze helpen je in ieder geval alvast op weg. Komt ‘ie:

Waterplanten

Heb jij het genoegen regelmatig in een eigen zwemvijver te kunnen duiken, dan wil je natuurlijk dat het water altijd op z’n helderst is. Zorg voor de juiste waterplanten, dan ben je safe. Deze nemen de voedingsstoffen op zodat er geen voedsel achterblijft voor algen. Kortom, ze nemen je flink wat werk uit handen en het maakt het ook nog eens mooi om naar te kijken. Win-win. 

Ook in het klein is dit leuk. Vul je bad met wat waterplantjes, bloemblaadjes en een schijfje citroen en limoen en dompel je onder in dit hemelse bad. Voor wat privacy scherm je het plekje bijvoorbeeld af met grasachtige planten zoals Nieuw Zeelands vlas en de grote lisdodde (te herkennen aan de dikke bruine sigaren).  

Ton water

Geen ruimte voor een bad of zwemvijver? Met een houten emmer en een trekkoord kom je al een heel eind. Decoreer je plekje met exotische planten. Denk Plumbago, palmen of bananenplanten. Ga je voor die laatste twee opties, let er dan op dat je ze plant in een pot die in de winter ook naar binnen kan. Hoewel de palm prima tegen een stootje kan, is het klimaat in Nederland helaas niet exotisch genoeg om ‘m de hele winter buiten te laten staan. Temperaturen van rond het vriespunt weerstaat hij moeiteloos, maar niet eindeloos. 

Roze Waterlelie

Speciale aandacht voor de roze waterlelie, want deze prachtige bloem brengt niet alleen de nodige kleur in je achtertuin, maar draagt ook nog eens bij aan een fijn, mystiek gevoel. Stel je voor: een ondergaande zon, een weerkaatsing van het licht op het water van je zwemvijver, en dan ook nog eens een duik nemen tussen allerlei roze lelies. Idyllisch, niet? 

Wij zijn heel benieuwd hoe jouw buitenbad, douche, of (zwem)vijver eruit ziet. Deel het met ons via instagram of facebook met de hashtag #mooiwatplantendoen. Meer inspiratie voor je balkon of achtertuin? Lees dan hier hoe je je tuin omtovert tot een outdoor office of hoe je je tafel zomers decoreert