BADEN IN HET GROEN

Maak je eigen natuurbad

Natuurlijke zwemvijvers zijn een blijvende trend. Niet gek, want wat is er 's zomers nou fijner dan heerlijk plonsen in fris water, dat gefilterd wordt door planten in plaats van chemische middelen? Mocht je zelf een zwemvijver hebben of willen maken, dan is dat natuurlijk fantastisch. Maar ook in een kleinere tuin of op een balkon kun je baden in het groen. Zonder een kuil te hoeven graven! Lees verder en ontdek tips voor jouw eigen natuurbad. 

baden in het groen Mooiwatplantendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

waterplanten: prachtig en nuttig

Van plan om een zwemvijver te maken? Voeg dan de mooiste (water)-planten toe ter decoratie én voor filtering. Denk aan waterplantjes, waterlelies en aan grasachtige sfeermakers als palmgrassen. Deze planten zijn niet alleen prachtig, maar voorkomen ook uren schrobben op een vrije zaterdag omdat ze de helderheid van het water bevorderen en algengroei helpen voorkomen. Aan onze zwemvijver voegden we toe: Limnobium, Pistia Stratiotes, Salvinia Natans en de Phyllanthus fluitans.

Ook de roze waterlelie is een zwemvijver-tip. Deze prachtige bloem zorgt voor kleur en geeft een mystiek gevoel. Stel je voor: een ondergaande zon, een weerkaatsing van het licht op het water van je zwemvijver, en dan ook nog eens een duik nemen tussen allerlei roze lelies. Idyllisch, niet? 

hemels baden in het klein

Je hebt geen zwemvijver nodig om te baden in het groen! Hemels baden kun je ook in het klein. Gewoon met een badkuip in de tuin! Vul dit bad met wat waterplantjes, bloemblaadjes en een schijfjes citroen en limoen en dompel je onder. Voor wat privacy scherm je het plekje bijvoorbeeld af met grasachtige planten zoals Nieuw Zeelands vlas en de grote lisdodde (te herkennen aan de dikke bruine sigaren). 

Heb je geen ruimte voor een bad? Met een houten emmer en een trekkoord kom je al een heel eind. Decoreer je plekje met exotische planten, zoals Plumbago, palmen of bananenplanten. Ga je voor die laatste twee opties, let er dan op dat je ze plant in een pot die in de winter ook naar binnen kan. Hoewel de palm prima tegen een stootje kan, is het klimaat in Nederland niet exotisch genoeg om ‘m de hele winter buiten te laten staan. Temperaturen van rond het vriespunt weerstaat hij moeiteloos, maar niet eindeloos.

meer zomerse inspiratie

We zijn benieuwd hoe jouw buitenbad, douche, of (zwem)vijver eruit ziet. Deel het met ons via Instagram of Facebook met de hashtag #mooiwatplantendoen. Kun je nog wel wat meer inspiratie gebruiken voor een zomers balkon of zonnige achtertuin? Lees dan hier hoe je je tuin omtovert tot een outdoor office of hoe je je tafel zomers decoreert. En kun je geen genoeg krijgen van water, ontdek dan deze 4 DIY's voor een mini-vijver in je tuin.