Ontdek de wereld van de plantgeneeskunde

Bezoek de tentoonstelling 'Beter met planten' in de Hortus Leiden

Van aspirine tot opium: wist je dat veel van onze geneesmiddelen oorspronkelijk uit planten werden gewonnen, en dat dat voor sommige medicijnen nog steeds geldt? De Hortus botanicus Leiden zet deze krachtige planten in de spotlight en leert je in de tentoonstelling Beter met planten alles over groen en gezondheid. 

Winactie Hortus mooiwatplantendoen.nl

De wereld van de plantengeneeskunde
Planten en geneeskunde zijn altijd nauw met elkaar verbonden geweest: overal ter wereld worden planten als medicijnen gebruikt, en elk land heeft een eigen geschiedenis en traditie van deze plantmedicijnen. Een rondje door de tentoonstelling Beter met planten leert je alles over de wondere wereld van de plantengeneeskunde. Zo kun je wandelen door de Chinese kruidentuin, een kijkje nemen in de Clusiustuin met Europese geneeskrachtige planten en een bezoekje brengen aan de Tropische kassen, waar je alles leert over de plantenpower van gewassen uit Zuidoost-Azië en Amerika.

Eet je fit
Noten, gojibessen en lijnzaad zijn niet aan te slepen nu ze de status van superfood hebben bereikt en veel mensen zich daarmee gezond hopen te eten. Maar de grens tussen gezondheid en genot is flinterdun, net zoals die tussen geneesmiddel en gif. Zo zei de Duitse astroloog en arts Paracelsus in de 16e eeuw al: ‘Het enige verschil tussen een medicijn en vergif is de dosis’, en dat geldt vandaag de dag nog steeds. Van lang niet alle superfoods en planten die als geneeskrachtig worden gezien, is de werking wetenschappelijk bewezen. Maar hoe weet je of iets gezond is om te eten, of wanneer je iets als geneesmiddel kunt gebruiken?

Over onderzoek en heksentapijtjes
Naast de wandeling door de verschillende tuinen is er aandacht voor lopend onderzoek naar geneeskrachtige planten – de zoektocht naar nieuwe stoffen en hun toepassingen is nog lang niet afgelopen. Tenslotte gaat kunstenares Diana Scherer van wortels een heksentapijtje laten groeien, geïnspireerd op de voornaamste bestanddelen van heksenzalf: wolfskers, alruin en bilzekruid. Dit wordt ingezaaid op 16 mei, de dag van de opening, en tentoongesteld in de bollenkas van de Hortus botanicus Leiden.

Tickets

De tentoonstelling Beter met planten in de Hortus botanicus Leiden is te zien van 16 mei t/m 27 oktober 2019. De tentoonstelling Middeleeuwse tuinen in het Rijksmuseum van Oudheden loopt van 2 mei t/m 1 september 2019. Met wie wil jij op onderzoek uit in de wereld van de geneeskrachtige plant?