Planten: deze bekenden komen van ver, héél ver!

Verzorging & Oceanië

Als je aan Australië denkt, denk je wellicht niet direct aan planten. Wellicht eerder aan het Sydney Opera House, kangoeroes, uitgestrekte vlaktes, garnalen op de barbecue en Steve Irwin. Maar wist je dat er een grote kans bestaat dat jij een stukje Australië in de woonkamer hebt staan? Deze planten hebben heel wat kilometers gemaakt om het in Nederland te maken. 

Kentia Palm Mooiwatplantendoen.nl

Kentia palm

De Kentia palm werd om precies te zijn in de 18e eeuw ontdekt op het paradijselijke Lord Howe-eiland. En daar komen de kleine plantjes nog steeds vandaan als je ze in huis haalt! 

Schefflera

Van de Schefflera, deel van de klimopfamilie, zijn er zo’n 150 soorten bekend. Hij groeide vroeger inheems in Australië en omringende landen, maar inmiddels wereldwijd van de tropen tot in de warme gematigde gebieden. De plant is genoemd naar Poolse arts en botanicus Johann von Schleffer. 

Livistona

Nog een palmsoort! Livistona dankt zijn naam aan baron Livistone die in 1670 de botanische tuin van Edinburgh in Schotland oprichtte. Maar om de plant te ontdekken moest hij eerst wel even down under. 

Bamboe

Bij bamboe denk je aan panda’s in China, maar bamboe groeit dus ook in het noorden van Australië. Het zijn al heel oude planten, er zijn fossiele resten van gevonden die stammen van 145 miljoen jaar voor Christus. Dat de plant nog altijd uitstekend gedijt, zegt iets over zijn oerkracht. 

Orchidee

De orchideesoort Phalaenopsis werd nadat ze door ontdekkingsreizigers in de achttiende eeuw hadden gespot in Australië, al snel populair in Europa. En dat is logisch met zo’n charismatisch uiterlijk.

En? Heb je toevallig een ozzie in de vorm van een plant in huis staan?