De oudste boom ter wereld staat in Europa

Wist je dat?
Geschatte leestijd: 2 minuten

Je hebt vast wel eens beelden gezien van reusachtige bomen die zo hoog als wolkenkrabbers lijken, zo breed als een huizenblok en zo sterk dat er een weg door de stam heen is geboord. Zo’n boom moet haast wel de oudste boom ter wereld zijn, zou je denken. Maar niets is minder waar! 

Spar Oudste boom Mooiwatplantendoen.nl

Verder kijken dan je neus lang is

De oudste boom ter wereld staat in Zweden, om exact te zijn in het Fulufjället National Park. De boom in kwestie is een spar. Op het eerste gezicht ziet de boom er weinig indrukwekkend uit, maar onderzoekers zijn erachter gekomen dat de wortels van de boom minstens 9.500 jaar oud zijn! Een beetje goed verzorgde spar kan in dergelijke omstandigheden maximaal 600 jaar oud worden. Maar doordat de wortels van deze boom zichzelf kunnen klonen – wanneer de stam afsterft, ontstaat er vanuit de wortels een nieuwe boom - hebben we te maken met een bijzonder oud exemplaar. 

Groene lieveling

De spar leeft inheems in het noorden van Europa, maar doet het hier in de tuin ook hartstikke goed. Of natuurlijk in december als kerstboom gewoon binnen! De boom behoudt het hele jaar zijn mooie kleur en laat weinig naalden los bij een buitenstaanplaats. De ene spar is de andere niet, er zijn wel 45 soorten sparren.

Verbreek het record

Een spar ouder dan 9.500 jaar laten worden, is wellicht wat te ambitieus. Maar het is wel heel leuk om een spar zó goed te verzorgen dat je er de rest van je leven van kunt genieten! Zet de spar op een mooie plek, zowel zon als schaduw mag. Wel graag in een lichtvochtige, ietwat zure grond en geef in het voorjaar een beetje heestervoeding. Ohja, in december kerstliedjes zingen en een sjaal voor hem breien kan natuurlijk ook geen kwaad.

Als je klonen vals spelen vindt

Benieuwd geworden naar de volgende oudste boom ter wereld? Om die te bekijken reis je af naar Noord-Amerika. In de White Mountains, Californië staat Methusalem (4.845 jaar oud). De oudste niet-gekloonde boom ter wereld.