Bananenplanten die geschiedenis schreven

Mooi en inspirerend: de muzes onder Musa
Geschatte leestijd: 2 minuten

Is banaan de nieuwe ananas? Je zou het zeggen, als je ziet wat er tegenwoordig opduikt aan bananenboomlampen, sculpturen en bananenzaken assorti. Ter inspiratie: 5 wereldberoemde beelden met bananenplant in de hoofdrol. 

Josephine Baker's bananen 

Josephine Baker (1906-1975) was een van de beroemdste entertainers van de vorige eeuw. Ze stond bekend als burgerrechtenactivist en adopteerde twaalf kinderen uit elf landen. Als performer brak ze door bij de Folies Bergère, in een act waarbij ze slechts een rokje van kunstbananen droeg. Deze japon is een eerbetoon aan haar doorbraak, haar afkomst en haar toekomst. Je ziet er niet alleen de vruchten op, maar ook bananenplanten én haar beruchte rokje, want humor had ze ook. 

Haute bananenplant

Gespot in een campagne van Saint Laurent: een sculptuur van een bananenboom, die heel fashionable staat te wezen met een haute model. Het beeld stamt uit het midden van de vorige eeuw en is een soort bouwpakket van koper. Het was in de jaren zestig mateloos populair onder de jetset in met name Amerika. 

Renoirs bananenbomen 

'Veld met bananenbomen' (1881) schilderde Pierre-Auguste Renoir (1841-1919) in Algerije toen hij al een gevestigde kunstenaar was en hij zich een exotische reis kon veroorloven. De bananenplanten stonden in de Essai tuin in Hamma, Renoir schilderde de bomen vanaf een balkon of dak. Door de veelheid aan vormen en vegen lijken de bomen op het schilderij haast te bewegen. Je kunt er uren naar kijken zonder dat het gaat vervelen. 

Banaan by Prada 

Luxe label Prada wijdde in 2011 een hele collectie aan bananenmotieven én bladeren. 

Designer bananenplant 

Yukata Sone's sculptuur Banana Tree is gemaakt van rotan, glasvezel en roestvrij staal en staat bij Pasadena City College. Variaties op het thema zijn wereldwijd te vinden, onder andere bij de David Zwirner galerie in Londen. "Ik vind het een mooie gestileerde vorm en het is een plant die lekkere vruchten voorbrengt," zegt Sone. "Er is niets aan de bananenboom wat me niet bevalt."