Zo overleven jouw tuinplanten de winter

Weer of geen weer

Het is winter en dat betekent: tijd om ervoor te zorgen dat de planten in je tuin, op je terras of balkon dit seizoen goed doorkomen. Winterharde plant of niet: met deze tips overleeft iedere tuinplant Koning Winter.

bergthee | winterplant | rode bessen plant | tuinplant
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

WINTERHARDE PLANTEN

Winterharde planten zijn vaste planten, heesters of coniferen die je in de winter gewoon buiten kunt laten staan. De wortels kunnen namelijk tegen vorst en de bovengrondse delen - zoals bladeren - soms ook. Sommige winterharde planten verliezen wel hun bladeren, maar die komen in de lente gewoon weer terug. Winterharde planten zijn bijvoorbeeld Blauw schapengras, Vlinderstruik, Blauwe spirea en Hortensia.

Niet alle winterharde planten zijn even winterhard. Sommige planten kunnen best tegen een stootje, maar bevriezen als het lang en stevig vriest. Bescherm vaste planten bij aanhoudende vorst door ze uit de wind te houden en af te dekken met een vliesdoek of een plantenhoes.

NIET-WINTERHARDE PLANTEN

Veel potplanten zijn niet winterhard, omdat de wortels minder goed tegen de kou beschermd zijn dan een plant die in de volle grond staat. Daarnaast zijn veel potplanten exotische exemplaren, die niet gewend zijn aan lage temperaturen. Deze planten laat je daarom het liefst overwinteren in een kas of serre.

planten laten overwinteren in een kas of koele kamer

Ga voor overwinteren uit van een koude kas, waarin de temperatuur niet onder de vijf graden komt. Zet de potten liever niet op de grond, maar op een paar stukken isolerende ondervloer of op schappen. Overwinteraars staan bovendien graag vrij: zorg dat er geen takken tegen het glas of een muur aankomen. Kas-omstandigheden kan je ook nabootsen in een koele kamer, een kelder, berging, garage, zolder of schuur. Nadeel is dat de lucht in de meeste van die plekken vaak net iets te droog is en er niet genoeg licht naar binnen komt. Kijk hier dus goed naar voordat je bepaalt welke ruimte je tot plantenopvang om gaat bouwen.

tuinplanten overwinteren kas | exotische planten

hoeveel licht hebben planten nodig om te overwinteren?

In de winter zijn de meeste potplanten in rust. Dat betekent dat ze geen plantenvoeding nodig hebben en weinig water. Bladverliezende planten houd je bijna droog. Bladhoudende planten verdampen ook tijdens de rustperiode vocht en gedijen het beste op een iets vochtige kluit. Check ook even wat iedere plant nodig heeft om blij te blijven: Abutilon, Lantana en fuchsia staan bijvoorbeeld het liefst donker en droog. Maar laurier en bougainvillea hebben een voorkeur voor koel en licht.

tuinplanten laten logeren bij een kweker

Heb je geen plek in of rondom je huis om je planten te laten overwinteren? Je kunt ze ook laten logeren bij een kweker. Daarvoor betaal je een vast bedrag per vierkante meter. In de kas worden ze behandeld alsof ze in een plantenspa zijn. In het voorjaar krijg je ze in topconditie én met een groeivoorsprong terug. Hoe fijn is dat? Google op 'overwinteren plantenhotel' voor een adres in je buurt, zoals:
Plantenhotel Anita v/d Berg in Delfgauw
Groencentrum Betuwe Hoekje in Elst
Kwekerij Souman in Hattem
Kwekerij Dongeneind in Oosteind

tuinplanten in noppenfolie of hoes

Een andere optie is om planten met een jasje aan buiten te laten staan. Omwikkel de plantenpot met noppenfolie of doe er een speciale hoes omheen. Daarmee houd je de wortels warm en voorkom je dat de pot door vorst kapot gaat. De plant wikkel je in vliesdoek, of doe er een plantenhoes omheen (allemaal in het tuincentrum te koop). Gaat het flink en lang vriezen (-10°C en kouder), dan doe je er verstandig aan om toch binnen (schuur, garage of huis) op zoek te gaan naar een plekje voor deze planten.

tuinplant overwinteren noppenfolie

meer WINTERSE tuinPRACHT

Er zijn trouwens ook een hoop potplanten die wél winterhard zijn. Denk hierbij aan tuinplanten als bergthee, buxus en natuurlijk Picea. En ook in de winter worden de bloemetjes buiten gezet! Deze 6 kleurrijke winterplanten stellen juist in de koude maanden hun bloeiers tentoon. Genieten maar! Hoe ziet jouw wintertuin, -terras of -balkon eruit? Laat het zien via Instagram of Facebook met de hashtag #mooiwatplantendoen.