Hortensia

Mooi, makkelijk en mateloos populair

De hortensia is een veelzijdige plant. Zij past net zo goed in een mooie, kleurrijke als in een strakke tuin. En doet het goed in zowel de volle grond als in potten. De meeste soorten komen oorspronkelijk uit Azië, toch voelt de hortensia zich hier helemaal thuis.

Kleuren en vormen

De hortensia is sterk en heeft bloemen die bloeien van het voorjaar tot diep in het najaar. De bloemen zijn er in vele kleuren. Het kleurenpalet reikt van sneeuwwit tot ijsblauw, van oudroze tot donkerpaars, van citroengeel tot felrood. Bekijk voor je een hortensia aanschaft waar deze het liefste staat. Er zijn veel verschillende soorten en ze hebben ieder een voorkeur voor zon, halfzon of schaduw. Sommige hortensia’s zijn heel goed als snijbloem te gebruiken. Maak er een mooi, zomers boeket uit de tuin mee. Zijn de hortensia’s uitgebloeid dan kun je nog steeds genieten van de mooie bloemschermen. Die knip je er pas in het voorjaar vanaf.

Herkomst

Hortensia’s komen van oorsprong vooral uit China en Japan, uit grote delen van Noord- en Zuid- Amerika en andere streken in Oost Azië. Sommige soorten hebben zich ontwikkeld tot grote bomen, andere blijven kleine compacte struiken.

Trivia

De wetenschappelijke naam Hydrangea komt uit het Latijn en betekent waterkruik, een naam die een verbinding legt naar een plant, die veel water nodig heeft. Hydra betekent water, angea kan worden vertaald als kruik.