6 kleurrijke winterplanten

Deze planten brengen kleur in de winter
Geschatte leestijd: 2 minuten

Ook in de winter worden de bloemetjes buitengezet. Met planten die juist in de koude maanden hun bloemenpracht tentoonstellen. Winterbloeiers, kom maar door! 

camelia winterbloem kleur | mooiwatplantendoen
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Helleborus

Helleborus tovert met diepgroen blad en stralende bloemen een grote glimlach op je gezicht. De kerstroos trakteert je van januari tot en met april op grote bloemen met een prachtige kroon als hart. Door haar voorliefde voor beschutte, zonnige plaatsen kan je de Helleborus prima kwijt in een geveltuintje.

Camelia

De camelia is ook vóór de bloeiperiode al een natuurlijke schoonheid met haar donkergroene, glanzende, bladeren. Maar dan… Terwijl veel buitenplanten nog in winterslaap zijn, ontluiken er aan deze langzame groeier witte, paarse of rode bloemen. Check wel even met welke soort camelia je te maken hebt, want de plant- en bloeitijd kan verschillen. 

Winterjasmijn

Winterjasmijn is een klimplant met Chinese roots, die vanaf december bloeit met prachtige, lichtgeurende gele bloemetjes. Snoei de plant wanneer deze in de lente uitgebloeid is, dan groeien er nieuwe bloemknoppen aan en kan je de volgende winter weer van een bloemenzee genieten.

Hazelaar

Hazelaar ken je vast als paastak, maar deze botanische beauty staat ook fraai in de tuin. Hazelaar is een heester die zich heeft vermomd als boom en tot zes meter hoog kan worden. Afhankelijk van de soort bloeit de plant in januari, februari en maart met gele slierten vol bloemetjes.

Winterviooltje

Sprekende kleuren, lachende bloemengezichtjes: winterviolen zijn een uitstekende remedie tegen de winterblues. Ze brengen gedurende de winter groen en kleur in de tuin en op het balkon. Voor het mooiste effect plant je winterviolen dicht op elkaar. Genieten maar!

Mahonia

Mahonia is het zonnetje in je wintertuin: deze heester bloeit namelijk met een overdaad aan goudgele bloemen. De bloei begint vroeg in de winter en gaat de hele winter door. En alsof dat nog niet genoeg was: de bloemen ruiken heerlijk.

Meer winterse inspiratie

Benieuwd naar nog meer inspiratie om buiten te genieten? Bekijk dan eens hoe je een knusse winterse bonfire maakt, of introduceer de zen-plant Pinus in de tuin. Tijd om naar binnen te gaan? Herontdek dan eens deze vergeten bloeiende planten of maak een hoekje met een levende plantentafel. En vergeet ons niet te volgen op InstagramFacebook en Pinterest voor je dagelijkse dosis plantentrends en -inspiratie!