Zo maak je een geschikt plantenplan voor in huis

Geef planten een glansrol in slechts 5 stappen

Planten kunnen de fijnste huisgenoten worden, maar dan heb je wel wat knowhow nodig. Planten hebben, net als mensen, een aantal dingen nodig om blij te zijn én te blijven. Met het maken van een plantenplan kijk je niet naar een plant als een (tijdelijk) object, echt een band aan met de plant. Dit 5-stappenplan zorgt ervoor dat je van tevoren nadenkt over hoe je jouw planten het beste in huis plaatst en verzorgt. 

plantenplan 5 stappen
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Stap 1: Scan je huis

Alle planten, dus ook kamerplanten, groeien ergens buiten op. In je kamer wil je deze geboorteplek het liefst zo goed mogelijk nabootsen, want daar wordt je nieuwe groene vriend blij van en dan groeit-ie vele jaren vrolijk mee. Aan de schaduwkant van je huis maak je planten blij die oorspronkelijk uit bossen of schaduwrijke gebieden komen. Heb je grote ramen waar de zon flink door naar binnen schijnt, kies dan voor tropische planten of woestijnachtige bewoners. Ook vetplanten houden van een deze zonnige plek, net als palmachtige en boomachtige planten. Heb je een plafondraam in huis, dan kun je veel kanten op. Licht vanaf boven is namelijk het sterkst en het meest natuurlijk. 

Stap 2: Meet de lux-waarde 

Als je huis weinig natuurlijke lichtinval heeft of als je planten meer middenin de kamer wilt plaatsen, dan is het handig om op die plaatsen de lux-waarde te meten. De wat? De lux (wat ‘licht’ in het Latijn betekent) is de hoeveelheid licht op een bepaald oppervlak. Dit kun je eenvoudig meten met een gratis lux-meter-app op je telefoon. Elke plant heeft zo zijn eigen voorkeuren. Bij weinig lux kies je voor planten die graag in de schaduw staan. Kies je voor planten die meer licht nodig hebben, dan kun je er aan denken om een plantenspot op je plant te richten om de plant meer licht te geven. 

Stap 3: Kies je stijl

Je woonstijl is ook een belangrijke factor in het opstellen van je ideale plantenplan. Er zijn geschikte planten voor alle woonstijlen. Zo heb je modern ogende planten die op een kunstwerk of sculptuur lijken, zoals cactussen en succulenten (vetplanten), en planten met een landelijke stijl, zoals boompjes en planten met ronde vormen. Maar ook planten die juist klassiek ogen, zoals varens, palmen en klimop. Of ga voor retro, met planten als Monstera, Sanseveria, Philodendron en Pachira

Stap 4: Kijk naar je kleurenpalet

Planten bestaan in vele tinten en vormen. Van diep donkergroen tot lichtgroen, en van zilvergrijs tot gespikkeld en gevlekt. Kijk goed of de planten matchen met het kleurenpalet van je interieur, dan heb je er langer plezier van. Je kunt natuurlijk ook wat meer een statement maken met bloeiende kamerplanten. Houd er wel rekening mee dat bloeiende planten meestal veel licht nodig hebben om de knoppen en bloemen lang mooi te houden. 

Stap 5: Bepaal hoeveel tijd je met je planten wilt doorbrengen

Hou je van verzorgen en betuttelen? Kies dan voor planten die wat meer aandacht (lees: water en verzorging) vragen. Vergeet je je groene vrienden zo nu en dan? Dan zijn vetplanten en extra sterke planten meer je vrienden.

Je ziet, er zijn veel dingen waar je over na kunt denken bij het samenstellen van je perfecte plantenplan. Wees vooral niet bang en probeer gewoon wat dingen uit. Hoe meer planten je verzorgt, hoe meer je leert en hoe beter je uiteindelijk wordt in het samenleven met je groene vrienden.

Meer groene inspiratie

Benieuwd welke planten het beste bij jou en jouw interieur passen? Ontdek jouw perfecte plantenmatch in deze plantenquiz. Kun je wel wat meer tips gebruiken voor een groener interieur? Met deze 7 hacks maak jij van je huis een groen thuis. Als je graag alles leest over de groenste interieurtrend en Plant First wilt denken, bekijk dan het Plant Design dossier. We zijn benieuwd hoe jij jouw interieur vergroent! Deel het met ons via Instagram of Facebook met de hashtags #mooiwatplantendoen en #plantdesign.

plantenplan plant design