DIY: een wondere wereld met planten

Creëer een mini-wonderkamer bij je thuis

Wat zou er gebeuren als je de kracht van planten combineert met het gevoel dat jouw favoriete treasures je geven? In onderstaande DIY ontdek je hoe je met planten en objecten een zogeheten wonderkamer creëert. Lees verder en laat je verwonderen!

diy: mini-wonderkamer
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Wat is een wonderkamer

Een wonderkamer is al eeuwenlang een plek waar bijzondere souvenirs en objecten uit de natuur worden verzameld. In de wonderkamers die Plant Design Masters Florian en Ueli maken, worden deze (natuurlijke) objecten gecombineerd met planten. Sterker nog: planten spelen de hoofdrol! En dat is niet voor niets. Planten brengen een gevoel met zich mee. Ze kunnen je als het ware meenemen op reis. Deze natuurlijke kracht maakt dat ze in staat zijn om de sfeer in een ruimte te veranderen of een gewenste sfeer te creëren.  

Maak een wonderkamer met planten

Wil je zelf een mini-variant van de wonderkamer maken? Goed nieuws: je hoeft niet op een wonder te wachten. Het is eenvoudiger dan je denkt! Verzamel de benodigdheden en volg het stappenplan.  

Dit heb je nodig

  • Een selectie van je favoriete kleine planten(stekjes), zoals mos, Alocasia, Philodendron, Peperomia en Oncidium (tijgerorchidee)
  • Een grote kom/schaal of ondiepe, brede pot waar je de wonderkamer in gaat maken
  • Hydrokorrels of kleine hydrostenen
  • Compost
  • Jouw treasures (denk bijvoorbeeld aan de souvenir die je meenam van een reis of het bijzondere object dat je vond in de natuur)

Aan de slag

Stap1
Maak de kom schoon en voeg er een laagje hydrokorrels of hydrostenen aan toe. Dit is om de wortels van je planten te beschermen tegen rotten.  

Stap 2
Voeg een laagje compost toe. Varieer in de hoeveelheid compost op verschillende plekken om hoogteverschillen te creëren. Dat zorgt voor een verrassend en speels eindresultaat. 

Stap 3
Bepaal waar je planten komen. Maak op die plekken kuiltjes in het compost. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte tussen de plantjes laat, zodat ze ruimte hebben om te groeien. Zet de de planten op hun plek en stabiliseer ze met een laatste laag compost. Wij gebruikten hier mos, Alocasia, Philodendron, Peperomia en Oncidium, maar je kunt natuurlijk ook je eigen favorieten gebruiken.

Stap 4
Voeg jouw treasures toe. Zorg ervoor dat je ze genoeg ruimte geeft om te kunnen stralen. Tip: match de kleur van je objecten met de kleur van je planten. Bekijk de masterclass van Florian en Ueli voor tips en voorbeelden.

Stap 5
Geef de planten het nodige water en geniet van je zelfgemaakte wonderkamer! Tip: om zo lang mogelijk te genieten van je wonderkamer, is het slim om je plantjes af en toe te vervangen. 

Meer Plant Design

Is je creatieve bui nog niet over? Ontdek dan nog meer manieren om planten te laten stralen in je interieur. Laat je inspireren door alle Plant Design masterclasses, geniet van zwevend groen met een Tillandsia plantenmobiel, laat de Philodendron groeien van de muur naar het plafond, of ga op reis met jouw favoriete kamerplanten. Deel jouw groene creaties met ons via Instagram of Facebook met de hashtags #mooiwatplantendoen en #plantdesign.

mini-wonderkamer