Zo inspireren planten kunstenaars

Van de Romeinen tot Matisse
Geschatte leestijd: 3 minuten

Unieke vormen en prachtige kleuren; in de natuur is een designstuk zo gevonden. En hoewel planten al kunstwerken op zich zijn, bieden ze ook inspiratie voor door mensenhanden gecreëerde kunst. Botanische kunst, kom er maar in! 

Zo inspireren planten kunstenaars | Mooiwatplantendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

DE MAGIE VAN DE NATUUR

Denk je aan natuurschoon, dan denk je aan planten en bloemen. Neem alleen al de sierlijke patronen van de Begonia Maculata en de exotische, vogelachtige bloesems van de Strelitzia. Prachtig, toch?

De magie van de natuur laat ons soms sprakeloos. Geen wonder dat kunstenaars zich al eeuwenlang door de natuur laten inspireren. Zo werden in het oude Rome de muren van huizen bedekt met fresco's waarop bijna uitsluitend bloemen en planten waren afgebeeld - vanwege hun decoratieve kwaliteiten, hun schoonheid en de emoties die zij kunnen oproepen. Net zoals kunst, dus.

HET ONTSTAAN VAN BOTANISCHE KUNST

Tijdens de renaissance maakten we kennis met tot dan toe onbekende planten uit de Nieuwe Wereld. Deze werden verzameld, gedroogd en op papier geplakt: de eerste herbaria waren geboren. Deze hadden echter een zwak punt, want door hun grote kwetsbaarheid zijn herbaria moeilijk te conserveren. Botanici kwamen toen op het idee om de planten zo nauwkeurig mogelijk te tekenen met gouache en waterverf: de botanische kunst was geboren!

De artistieke benadering van deze kunst stond geheel ten dienste van het onderwerp - de plant - en had als doel planten weer te geven zoals ze echt zijn. De botanische kunst versterkte zo de status van de plant als kunstobject. Met het verschil dat een levende plant, in tegenstelling tot het beeldhouwwerk of het schilderij, een werk is dat zich in de loop van de tijd ontwikkelt en verandert, om ons elke dag opnieuw te betoveren.

LA GERBE - HENRI MATISSE

Het is bijna onmogelijk om een ​​artikel over kunst en planten te schrijven zonder Henri Matisse te noemen. De Franse kunstenaar had een Monstera deliciosa verzameling die de inspiratie vormde voor verschillende kunstwerken. Eén van zijn beroemdste uitsneden, La Gerbe (1953), is ontstaan ​​door het observeren van de prachtige waaiervormige bladeren van Monstera.

HITOMI HOSONO - LARGE FEATHER LEAVES BOWL

Hitomi Hosono’s gedetailleerde porseleinen vazen zijn voorzien van de meest prachtige botanische opdrukken. De Japanse kunstenaar probeert in haar werk de schoonheid en het detail van het blad - in dit geval de krulvaren - over te brengen. En dat is gelukt!
 

OPHELIA - JOHN EVERETT MILLAIS 

Een ander klassiek schilderij met een overvloed aan planten is Ophelia (1851-1852) van John Everett Millais. De planten - waaronder wilg en brandnetel - zijn met enorm veel detail en precisie weergegeven. Millais besteedde zelfs meer tijd aan het schilderen van de planten dan aan Ophelia.


BEA BONGIASCA - YOU’RE SO VINE!

De lange stengels van hangplanten inspireerden ontwerper Bea Bongiasca om een ​​collectie oorbellen, ringen en kettingen te creëren. De krullende stengels die zich door de sieraden vlechten doen denken aan langarmige Scindapsus en Philodendron. Meer heb je niet nodig om je hangplanten in stijl te verzorgen. 

meer Plant design

De natuur blijkt een onuitputtelijke bron van inspiratie. Benieuwd naar meer? Bekijk dan ons Plant Design dossier, of laat de kunstenaar in je los en ga thuis aan de slag met Plant Design. Deel jouw designs met planten met ons via Instagram of Facebook en gebruik de hashtags #mooiwatplantendoen en #plantdesign.