Zo creëer je een groen balkon

Een groene droom op hoogte

Jouw balkon... De plek waar je zelf minder vaak uithangt dan je schone was? Waar je even snel een frisse neus haalt? Waar grauwe muren en tegels de boventoon voeren? Vanaf nu niet meer! Ook op een paar vierkante meter kun je een groene droomplek creëren. Of je nu middenin de stad woont of niet: reconnect with nature en transformeer jouw balkon tot een plek om verliefd op te worden. Laat die balkonserenades maar komen.

groen balkon
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Het positieve effect van groen

Een groen balkon is niet alleen mooi om te zien voor jezelf en je buurtgenoten. Het is ook nog eens goed voor je humeur en helpt je te ontspannen! En dat is nog niet alles, want er zijn nog veel meer positieve effecten van groen. 

Geschikte planten voor op een balkon

Een balkon vergroenen kan, vanwege de beperkte ruimte, lastig zijn. Toch kun je van alles doen om van je balkon een groen buitenparadijs te maken. Zet niet te veel op de grond, maar kies voor een juiste mix van pot-, klim- en hangplanten. Welke planten je kiest is natuurlijk volledig aan jou. In het voorbeeld hieronder gebruikten we salie, zwarte vlier, hedera, rode zegge, abelia, koraalcactus en pelikaanbloem. Combineer het geheel met gezellige verlichting en je geniet tot in de late uurtjes van jouw groene droom op hoogte.

groen stadsbalkon

een oase van rust

Creëer het ultieme vakantiegevoel op je balkon deze lente en zomer! Neem een paar tropische kamerplanten mee naar buiten en ervaar het weldadige gevoel dat je groene vrienden je geven. In ons voorbeeld gebruikten we Philodendron Selloum en Caryota. Let op: zorg dat je kamerplanten het buiten niet te warm of te koud krijgen en zet ze niet in direct zonlicht vanwege de kans op verbranden. Zorg ook voor voldoende water, want buiten drogen je kamerplanten sneller uit.  

groen balkon | mooiwatplantendoen

Meer tips voor een groen(er) balkon

  • Misschien wel de belangrijkste tip: durf te beginnen! Je hoeft niet direct je hele balkon vol te zetten met planten. Je kunt ook klein beginnen met wat planten in potten, een groene klim- en hangplant of een knus, groen zithoekje.
  • Kies je beplanting zorgvuldig en houd rekening met onderhoud, groei- en bloeitijd en de ligging van je balkon. Heb je veel zon? Kies dan bijvoorbeeld voor salie en abelia. Is er meer schaduw? Planten als koraalcactus en rode zegge doen het ook goed in de (half)schaduw.
  • Kijken, kijken en nog eens kijken. Doe lekker veel inspiratie op door te struinen op Pinterest, Instagram en in bladen. Ontdek jouw persoonlijke buitenstijl! Je kunt je balkon ook beschouwen als verlengde van je interieurstijl binnenshuis. Zo vergroot je letterlijk je leefomgeving.

Meer groene inspiratie

Behoort jouw saaie balkon ook tot een grijs verleden? We zijn benieuwd! Deel jouw balkontransformatie met ons via Instagram of Facebook met de hashtags #mooiwatplantendoen en #vangrauwnaargroen. Kun je nog wel wat meer inspiratie gebruiken om jouw leefomgeving te vergroenen? Ontdek hoe je zorgt voor een goed humeur vanaf je voordeur en hoe je vergroent op onverwachtse plekken.