Wip je tuintegels

En geef ze een groener tweede leven

Ga je in je eigen tuin van grauw naar groen, dan is de kans groot dat je tegels moet wippen. En de tegels die je overhoudt? Die recycle je natuurlijk! In je eigen tuin, of die van je buren. Maak er een toffe tuinbank van, of doe eens gek en creëer een dampatroon. Lees verder en laat je inspireren.

tegel- plantpatroon
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Kies je recycle-strategie

Ga je jouw tuintegels een groener tweede leven geven, dan is een recycle-strategie wel zo handig. Houd bijvoorbeeld rekening met je tuinwensen, de hoeveelheid tegels die je overhoudt en de planten die je wilt gaan planten of stekken. De mogelijkheden zijn eindeloos! Om keuzestress te voorkomen helpen we je graag op weg met de onderstaande 3 voorbeelden.

Speels tegel- en plantpatroon

Houd jij wel van een strategisch spelletje? Leg je (gewipte) tuintegels dan eens in een dam-patroon (2x2). Of ga voor boter, kaas en eieren en leg 9 tegels bij elkaar (3x3). Heb je je patroon gekozen, dan omgeef je de tegels natuurlijk met je favoriete groene vrienden. In onderstaand voorbeeld kozen we onder andere voor tijm, primetvuur en aardbeienplant. Die planten zien er niet alleen aantrekkelijk uit, je plukt er ook nog eens de vruchten, kruiden en groenten van!

dambord patroon planten

Wabi-sabi tuinpad

Heb je verschillende vormen of kleuren tegels over? Zijn er tegels gebroken? Of zijn je tegels op een andere manier imperfect? Perfect, want daar kun je een mooi Wabi Sabi* tuinpad van maken. In onderstaand voorbeeld gebruikten we mandevilla, slaapkamergeluk, kruipend zenegroen en portaluka. 

wabi sabi tuinpad

Toffe tegelbank

Kan jouw tuin wel een zitje gebruiken en heb je genoeg tegels over? Stapel de tegels dan op elkaar in de vorm van een tuinbank en breng een laagje cementlijm aan tussen de tegels om de bank steviger te makenHoud bovenop en rondom de bank genoeg ruimte vrij voor planten, zoals eucalyptus, viooltjes, vetkruid, corokia, lampenpoetsersgras en blauw schapengras. Zo tover je jouw grauwe tegelbank om tot een groene eyecatcher waar je het hele jaar door van geniet. Je kunt een buitenbank natuurlijk ook maken van hout, zoals we hier deden.

tegelbank met planten

Meer groene inspiratie

Heb je de smaak te pakken en kun je nog wat meer groene inspiratie gebruiken? Ontdek hoe je zorgt voor een goed humeur vanaf je voordeur, hoe je op onverwachtse plekken kunt vergroenen en een grauw balkon omtovert tot een groene oase. Voor nog meer inspiratie volg je ons op Facebook, Pinterest en Instagram. 

*Wabi Sabi staat voor de schoonheid van onvolmaaktheid en vergankelijkheid. Deze stroming kenmerkt zich door asymmetrische patronen en verschillende structuren en vormen.