Plant Design masterclass: werken met hoogtes

Van Plant Designer Alexis Tricoire

Alexis Tricoire is al jarenlang toonaangevend op het gebied van Plant Design. De Fransman staat bekend om zijn ontwerpen waarbij hij hoogtes op een groene manier benut. In zijn masterclass ontdek je hoe je zelf kunt werken met planten op hoogte en welke planten daarvoor geschikt zijn. Bekijk de masterclass, lees verder en ontdek hoe jij groen de hoofdrol geeft in jouw interieur!

Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

De missie van Alexis Tricoire

Het gebruik van planten is onlosmakelijk verbonden met de interieur- en meubelontwerpen van Alexis. “Planten zijn essentieel in al mijn ontwerpen. Mijn missie is om mensen meer in verbinding te brengen met natuur. Ik wil de natuur meer integreren in het dagelijks leven”, aldus de Plant Designer. 

Inspirerende projecten met planten op hoogte

Alexis Tricoire heeft een breed scala aan projecten op zijn naam staan. Een van zijn meest bekende projecten was de vergroening van het treinstation van de gemeente Angers. Hij creëerde hiervoor een hangend bos met o.a. kamerbomen en hangplanten. Met zijn hoogte-benadering zorgde hij ervoor dat er meer ruimte vrijkwam op de grond en maakte hij optimaal gebruik van de grote glazen boog, die een opening vormt naar de stad. 

Zelf aan de slag met planten op hoogte

Wil je thuis aan de slag met planten op hoogte? Dan zijn er volgens Alexis drie belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden. 

  1. Bedenk hoe je de hangplanten gaat bevestigen. Heb je een mooie balk waar je ze aan kunt hangen? Maak je een rails of bevestig je een plafondhaak? Kijk eens omhoog en ontdek de mogelijkheden.  
  2. Houd rekening met de hoeveelheid licht die een plant nodig heeft. Heb je ramen op het zuiden, kies dan voor zonaanbidders. Hang je de planten op een minder lichte plek, kies dan voor planten die minder zonlicht nodig hebben. Houd ook rekening met lichtinval. Planten groeien altijd naar het licht toe.  
  3. Denk na over hoe je de planten gaat ondersteunen bij hun groei. Kunnen ze bijvoorbeeld ergens tegenaan klimmen? Of begeleid je ze met kabelclips, zoals wij hier deden met de ranken van de Philodendron?

Planten die het goed doen op hoogte

Planten die het volgens Alexis goed doen op (grote) hoogte zijn druivenplanten, klimplanten, zoals asparagus en monstera minima, en hangplanten die veel volume hebben, zoals lipstickplant en graslelie. Nog nooit met planten op hoogte gewerkt? Leg de lat dan niet te hoog en begin met planten die weinig verzorging nodig hebben, zoals Tillandsia. Dit plantje heeft geen wortels en daarom geen aarde nodig. Het enige wat je hoeft te doen is de plant af en toe vernevelen. De Tillandsia is daarom perfect geschikt voor zwevend groen 

Meer Plant Design

Benieuwd naar de masterclasses van andere Plant Designers? Bekijk dan eens de masterclass van Florian Seyd en Ueli Signer, die alles vertellen over hun passie: de wonderkamer. Of ontdek de wauw-factor van Plant Design en laat je inspireren door de masterclass van Philip van Traa. Houd je ons op de hoogte van jouw creaties met planten? Deel ze met ons via Instagram of Facebook met de hashtags #mooiwatplantendoen en #plantdesign.

alexis tricoire