Plant Design masterclass: wauw creëren

Van Plant Design master en green designer Philip van Traa
Geschatte leestijd: 3 minuten

Plant Design master Philip van Traa is green designer en oprichter van Moss Amsterdam. In zijn masterclass vertelt hij over de wauw-factor van Plant Design. Ook spraken we Philip over de kas waarin zijn plantenliefde ontsproot, zijn ultieme huis en de wauw-factor in zijn werk.

Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

“Het voordeel van planten is dat er ontzettend veel bij elkaar mag. Het is immers natuur en daar gelden weinig regels voor,” zegt Philip. “Niemand zal zeggen dat bepaalde planten bij elkaar vloeken. Het is leuk om daar mee te spelen.”

Wil je Plant Design toepassen in je huis? Mooi, want dan heb je dus een zee aan mogelijkheden! Het zit ‘m in de wauw-factor. En daar heb je echt geen dure spullen voor nodig. Wat dan wel? Philip deelt de fijne kneepjes van het vak in de masterclass in Plant Design: Wauw Creëren.

De plantenkas van opa en oma van Traa

Als je Philip vraagt waar zijn liefde voor planten vandaan komt, dan denkt hij terug aan de tropische plantenkas van zijn grootouders, waar hij veel tijd doorbracht. “Ga maar kijken en voelen, zeiden ze dan,” vertelt Philip. “Ik was verkocht.” Niet zo gek dus dat Philip zijn groene carrière startte als tuinier. Dat werk evolueerde langzaamaan steeds meer naar het bedenken van groene oplossingen en minder zelf met zijn handen in de aarde. En van daaruit groeide Moss! Met Moss ontwerpt en bouwt hij samen met andere bedrijven en architecten groene oases in én bovenop gebouwen.

plant designer traa

24/7 plantleven

De tropische plantenkas van zijn grootouders was dan misschien de trigger om tuinier te worden, de liefde voor planten en bloemen zat al bij Philip in zijn DNA. Het houdt hem in zijn greep, zowel zakelijk als privé. Philip: “Ik MOET gewoon met planten bezig zijn. Ik heb daarom ook altijd zaadjes in mijn broekzakken zitten om te planten. Samen met mijn dochter heb heel ik Amsterdam IJburg voorzien van klimrozen.”

De wauw-factor als ultieme doel

Zijn inspiratie haalt Philip uit botanische tuinen en boeken. Philip: “Ik heb de drang om voortdurend informatie tot me nemen.” Alles om de wauw-factor te kunnen bereiken in zijn werk. Een project dat sowieso de wauw-factor zal hebben, is de Biodome in Reykjavik, die Moss op dit moment nog druk aan het construeren is. “Een droomproject” vindt Philip. “Mijn werk is geslaagd als mensen er gelukkig van worden. Als mensen een band krijgen met de planten om zich heen en de planten kunnen floreren.”

Ultieme ruimte om te floreren

Die ruimte om te floreren zou Philip dan ook maar wát graag geven aan de planten in zijn droomhuis. “Mijn droomhuis is groen… alsof het is overgenomen door de natuur en de planten bepalen hoe we de ruimte verder designen.” Plant Design in de zuiverste vorm!

meer plant design

Geïnspireerd geraakt? Bekijk ook de Plant Design masterclasses over de natuur dichterbij brengen , een wonderkamer creëren, werken met hoogtes en creatiever leven