Plant Design masterclass: een wonderkamer creëren

Van Plant Design masters Florian Seyd en Ueli Signer
Geschatte leestijd: 3 minuten

Plant Designers Florian Seyd en Ueli Signer vormen samen ‘the Wunderkammer’. Het Duitse duo geeft je graag een inkijkje in de wondere wereld van hun grootste passie: de wonderkamer. In de onderstaande masterclass ontdek je wat een wonderkamer is en hoe je er zelf een maakt. Je leert anders naar planten te kijken en ontdekt hoe planten je kunnen meenemen op reis. Lees verder, bekijk de masterclass en laat je inspireren!

Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Wat is een wonderkamer?

De wonderkamer bestaat al sinds het einde van de 13e eeuw. Het is van oudsher een plek waar men (natuurlijke) objecten verzamelde, zoals objecten die men vond in de natuur. Florian en Ueli steken de wonderkamer in een modern en groen jasje, door de (natuurlijke) objecten te combineren met planten. Ze verwerken hun wonderkamers in stillevens en interieurontwerpen.  

Planten nemen je mee op reis

Planten brengen een gevoel met zich mee. Een natuurlijk gevoel met een soort oerkracht die alleen planten hebben. Bovendien kunnen ze je meenemen op reis. “Als ik palmen zie denk ik aan een mooi zandstrand en een cactus doet me denken aan de woestijn. Tropische orchideeën, anthuriums en varens doen me denken aan het oerwoud”, aldus Florian. Je kunt dus evengoed een sfeer creëren met planten als met objecten. En dat is precies wat de Plant Designers zo leuk vinden aan een wonderkamer.  

De natuur is de kunstenaar

Niet alleen het gevoel dat planten kunnen geven is belangrijk. Ook de positionering van planten is van belang. Zet je een plant neer, of hang je ‘m op? Krijgt de plant veel of weinig licht? “De natuur is de kunstenaar en wij zijn slechts haar assistent. Het is de kunst om te zorgen voor een spannend dialoog tussen planten en objecten. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van een amethist (paarskleurige edelsteen) met een paarskleurige plant”, aldus Ueli.  

Zelf een wonderkamer maken

Een wonderkamer maken hoeft niet moeilijk te zijn! De Plant Designers leggen je in hun masterclass stap voor stap uit hoe je zelf een wonderkamer maakt.

Stap 1
Kies een plek in huis waar jouw verzameling planten en objecten goed tot zijn recht komt. 

Stap 2
Zorg voor een tafel of ander item waar je jouw wonderkamer op kunt creëren. 

Stap 3
Bepaal de sfeer die je wilt neerzetten en
kies op basis daarvan je planten uit. Speel met planten met verschillende groottes en vormen voor een mooi geheel. 

Stap 4
Maak de wonderkamer compleet met de door jou verzamelde objecten. 

Stap 5
Geniet van je wonderkamer. En ontdek het effect op je humeur en interieur! 
 

Meer Plant Design

Kun je geen genoeg krijgen van deze wondere wereld? Bekijk dan eens hoe je zelf een mini-wonderkamer maakt, lees alles over Plant Design, of laat je verwonderen door de masterclass van Plant Designer Alexis Tricoire, waarin je leert hoe je werkt met planten op hoogte. Deel jouw groene creaties met ons via Instagram of Facebook met de hashtags #mooiwatplantendoen en #plantdesign.

the wunderkammer duo