OVER DE MASTER: PHILIP VAN TRAA

Green designer en Plant Design master

Met trots presenteren we ‘Over de master’, een serie portretten waarin we je voorstellen aan de masters achter de Plant Design masterclasses. Stuk voor stuk mensen die Plant Design ademen en toonaangevend zijn in hun vak. Ontmoet green designer Philip van Traa.

meet the master Philip van Traa mooiwatplantendoen.nl

Plant Design master Philip van Traa is green designer en oprichter van Moss Amsterdam. We spraken met Philip over de kas waarin zijn plantenliefde ontsproot, zijn ultieme huis en de wauw-factor in zijn werk.

De plantenkas van opa en oma van Traa

Als je Philip vraagt waar zijn liefde voor planten vandaan komt, dan denkt hij terug aan de tropische plantenkas van zijn grootouders, waar hij veel tijd doorbracht. “Ga maar kijken en voelen, zeiden ze dan,” vertelt Philip. “Ik was verkocht.” Niet zo gek dus dat Philip zijn groene carrière startte als tuinier. Dat werk evolueerde langzaamaan steeds meer naar het bedenken van groene oplossingen en minder zelf met zijn handen in de aarde. En van daaruit groeide Moss! Met Moss ontwerpt en bouwt hij samen met andere bedrijven en architecten groene oases in én bovenop gebouwen.

24/7 plantleven

De tropische plantenkas van zijn grootouders was dan misschien de trigger om tuinier te worden, de liefde voor planten en bloemen zat al bij Philip in zijn DNA. Het houdt hem in zijn greep, zowel zakelijk als privé. Philip: “Ik MOET gewoon met planten bezig zijn. Ik heb daarom ook altijd zaadjes in mijn broekzakken zitten om te planten. Samen met mijn dochter heb heel ik Amsterdam IJburg voorzien van klimrozen.”

De wauw-factor als ultieme doel

Zijn inspiratie haalt Philip uit botanische tuinen en boeken. Philip: “Ik heb de drang om voortdurend informatie tot me nemen.” Alles om de wauw-factor te kunnen bereiken in zijn werk. Een project dat sowieso de wauw-factor zal hebben, is de Biodome in Reykjavik, die Moss op dit moment nog druk aan het construeren is. “Een droomproject” vindt Philip. “Mijn werk is geslaagd als mensen er gelukkig van worden. Als mensen een band krijgen met de planten om zich heen en de planten kunnen floreren.”

Ultieme ruimte om te floreren

Die ruimte om te floreren zou Philip dan ook maar wát graag geven aan de planten in zijn droomhuis. “Mijn droomhuis is groen… alsof het is overgenomen door de natuur en de planten bepalen hoe we de ruimte verder designen.” Plant Design in de zuiverste vorm!

Benieuwd geworden naar de masterclass van Philip? Je bekijkt ‘m hier.