Voordat je begint: de volgorde van de stappen in deze mini workshop is slechts een suggestie. Je kunt ze ook in een andere volgorde doen.
stap 1: Maak een plantenplan
Maak een plantenplan voor één of meerdere ruimtes in je huis. Begin met een simpele plattegrond van de ruimte en sta eens goed stil bij het licht in de ruimte. Heb je ramen op het zuiden, noorden, oosten of het westen? Tip: Als je dit niet weet, kun je het kompas op je telefoon gebruiken om erachter te komen.
Hoe valt het licht gedurende de dag naar binnen en hoe fel is dat licht (direct of bijvoorbeeld gefilterd door gordijnen)? Voor planten is het licht dat ze vangen immers van levensbelang. Houd er rekening mee dat de lichtintensiteit snel afneemt wanneer je je verder van een raam bevindt.
Positioneer vervolgens je planten op de plattegrond, rekening houdend met wat de plant nodig heeft. Is dat veel direct zonlicht? Plaats de plant dan dichtbij een raam dat zich op het zuiden bevindt. Heeft het indirect zonlicht nodig? Dan kun je de plant verder weg van datzelfde raam zetten of bijvoorbeeld voor een raam gaan dat op het zuidwesten staat.
Om het plaatsen van de planten makkelijker te maken, kun je kleine versies van je planten tekenen en deze uitknippen. Zo kan je gemakkelijk verschillende standplaatsen proberen en net zolang schuiven tot je tevreden bent met je plantenplan.
Voel je je geïnspireerd? Maak dan gelijk plantenplannen voor de verschillende seizoenen. Het licht verandert het hele jaar door, dus het is een goed idee om hierop te anticiperen binnen jouw Plant Design plan.
stap 2: Maak een moodboard
Bij designen hoort… het maken van een moodboard! Het is de uitgelezen manier om een idee te krijgen van de sfeer die je met je planten wilt neerzetten. Verzamel mooie interieurbladen, print foto’s van planten uit en kijk in de bladen van jouw lokale tuincentrum of plantenwinkel. Knip alle afbeeldingen uit en shuffle ze in het rond. Bedenk waar je welke ruimte voor gebruikt en welke plant daarbij past: Plant Design master Alexander Bond vertelt je daar meer over in zijn Plant Design masterclass. Tevreden met de compositie? Lijmen maar! Je kunt natuurlijk ook een digitaal moodboard maken. Dan is Pinterest je beste vriend.
stap 3: Maak een planten wishlist
Nu je de ideale sfeer en locatie hebt bepaald, is het tijd voor het maken van de ultieme wishlist. Jouw planten zijn je baby’s, dat begrijpen we. Maar er is vrijwel altijd ruimte voor gezinsuitbreiding. Zet jouw wishlist op papier of in een notitie op je telefoon. Haal inspiratie uit je plantenplan, moodboard(s) en Pinterest. Ga ook op zoek naar potten waar je je nieuwe aanwinsten graag in zou willen zien shinen. Zo wek je je plantenplan tot leven.
stap 4: Maak een plantendagboek
Nu je helemaal into je planten en je Plant Design plan bent, is dit een mooi moment om te starten met een plantendagboek. Geef iedere plant een bladzijde en schrijf op wat voor licht- en waterbehoefte de plant heeft. Houd vervolgens iedere week of maand bij hoe je planten het doen en wat je aan ze opvalt. Het zorgt ervoor dat je je planten beter leert kennen en ze het daardoor nog beter gaan doen. En wat is er mooier dan dat?
meer plant design
We zijn benieuwd hoe je de workshop hebt ervaren en naar jouw moodboard en plantenplan. Deel het met ons op Instagram of Facebook met de hashtags #mooiwatplantendoen en #plantdesign! Geïnspireerd geraakt door Plant Design? Ga, met je moodboard en deze 6 tips aan de slag in iedere ruimte, of bekijk het Plant Design dossier voor nog veel meer informatie, tips en tricks.