Met kerst eten we wat de (plant)pot schaft

Sta eens samen in de keuken
Geschatte leestijd: 3 minuten

De dagen voor de kerst zijn behoorlijk stressvol. Er zijn deadlines die aan je mouw trekken, je hebt nog cadeaus te kopen én in te pakken. Die ene outfit moet naar de stomerij, je moet nog boodschappen in bulk inkopen en de kinderen moeten ook vermaakt worden. Hoe verwacht je dan ook nog eens een driesterrenmenu in elkaar te draaien? Dat hoef je echt niet alleen te doen. Jouw kerstuitnodiging is BYO. Bring Your Own botanische smaaksensatie. Dat geeft in ieder geval genoeg ingrediënten voor een leuk gesprek tijdens het eten!

Kerst 2018 Mooiwatplantendoen.nl
Schrijf je in en ontvang iedere maand de leukste plant inspiratie

Je moeder brengt het voorgerecht, je bff een amuse, een suikeroom het dessert, een gezellige buurman een cocktail en jij doet het hoofdgerecht. Kijk, dat scheelt rimpels! Dat je tijdens zo’n diner zowel klassiek Frans als pittig Indonesisch aan het eten bent, maakt helemaal niets uit. Zolang het maar met liefde is gemaakt. Én met planten!

Een variant op de BYO

Ook heel leuk is het om je gasten alleen hun favoriete ingrediënten en eetbare planten te laten meenemen. Begin de dag vroeg en spendeer de dag gezamenlijk in en rondom de keuken. Dat resulteert vast en zeker in nieuwe (te) gekke gerechten waar nog lang over gesproken zal worden.

Om elkaars vingers bij af te likken

Niet iedereen is een keukenprins(es) dus een handjevol tips delen mag altijd. Wat dacht je van de ultieme kersttaart? We hebben het over een overheerlijke red velvet cake met rood fruit en rode rozen. Afgemaakt met je favoriete kruiden. Het recept downnload je hier. Voor je een stukje geserveerd krijgt wel even het mooie bosje groen van je bord halen. Deze pracht en praal mag je opspelden, maar helaas niet opeten.

Spraakwater

Valt het gesprek stil omdat je vrienden en (schoon)familie toch niet zoveel gemeen hebben? Een beetje spraakwater kan geen kwaad. Een ware kerstdrankje is deze heerlijke cocktail met gin, cranberry, lavendel en rozenblaadjes. De schunnige anekdotes en sterke verhalen vloeien dan vast en zeker snel over de tafel. Het recept ontdek je hier. 

MEER KERSTINSPIRATIE

Op zoek naar nog meer heerlijke kerstinspiratie? Bekijk ons kerstdossier, ontdek dit groene plantenboeket, een groen alternatief op de klassieke kerstboomdecoratie, of prikkel je zintuigen met deze homespray met de geur van kerst. Nog niet uitgekeken? Laat je dan inspireren door ons Pinterstboard Kerst

*Dan nog even dit: zet nooit zomaar je tanden in een (snij)bloem of plant, gebruik alleen eetbare bloemen van gespecialiseerde leveranciers die geteeld zijn voor consumptie.