De leukste pluktuinen van Nederland!

Waar heb je zin in, verse bloemen of gojibessen?

Het is de ultieme terug-naar-de-natuur-trip: je eigen planten en fruit oogsten. Verser dan vers, de kids leren dat planten niet in een plastic zakje groeien en het is heerlijk retro, om je eigen aardbeien te plukken. Op de website van pluktuinen vind je zo’n plukfeestje bij jou in de buurt, hierbij alvast een impressie!  

Pluk je eigen superfruit!

Gojibessen groeien uitsluitend in de NingXia Hui regio van China, toch? Ben je mal, ze tieren ook welig in het ook reuze euh… exotische Noordwijk. Kwekerij en Theedrinkerij Noordwijk Buiten heeft zich ‘in een rolkas die niet meer rolt’ gespecialiseerd in smakelijke planten, bloemen en vruchten, theekruiden, knollen, uien en (zee)groenten. Die je er tegen een bescheiden vergoeding zelf kunt plukken, van Delphiniums en Calla’s, tot en met hippe bessen toe. En ja, ook de gojibessenboom is te koop, voor op je balkon of in je tuin: verser zal je superfood niet worden.

Pluktuinen mooiwatplantendoen.nl

Oh-la-lavendel! 

Zover je kijkt een paarse gloed en de geur van lavendel, mais oui, dit moet wel de Provence zijn. Behalve dan dat we het over Lavendelboerderij en Pluktuin Granny’s Bouquet in Stroe hebben. In deze formidable pluktuin – er is een speciaal lavendeldeel met tien verschillende varianten en een aparte bloementuin - kun je zelf de mooiste boeketten bij elkaar plukken. En ben je bedwelmd van alle heerlijke geuren, dan kun je bijkomen in de theeschenkerij, waar lavendellimonade wordt geschonken, voor wie er niet genoeg van kan krijgen. Sacre bleu! 

Pluktuinen mooiwatplantendoen.nl

Als een bloeiende zomerweide 

Alleen al voor de hilarische naam is De Sfeerstal  in Nieuwveen een aanrader. We hebben het hier over een theehuis, B&B én een pluktuin met meer dan honderd soorten planten en bloemen die eruit zien als een zomerweide. Daarnaast is er een theepluktuin, waar je met munt, citroenmelisse of lavendel je eigen kopje kruidenthee bij elkaar kunt plukken. Teadress aan, hoedje op, echt – meer ‘Downton Abbey’ wordt het niet.  

Pluktuinen mooiwatplantendoen.nl

‘Daar aan de kust, de Zeeuwse kust’

Op het terrein van pluktuin en theeschenkerij Sint-Anthonijshoek op Walcheren wordt al sinds 1827 moois en lekkers gekweekt, dus meer retro wordt het niet. Je kunt er voor een kleine vergoeding bloemen en fruit plukken, compleet met mandje voor het betere Zeeuws Meisje-gevoel. De pluktuin is heerlijk vol en kleurig en zo aangelegd dat je het gevoel hebt door een compleet bloemenveld te lopen. Dansen aan zee? Ga je gang!  

Pluktuinen mooiwatplantendoen.nl

Eigen kweek 

Heb je geen pluktuin in de buurt, dan leg je er toch lekker zelf een aan? Op ruim een vierkante meter kan al van alles groeien en bloeien. Zelf zaaien is natuurlijk het toppunt van zelfvoorzienend, maar gewoon een paar plantjes kopen kan natuurlijk ook: net even wat minder werk en wat meer lol. En ja, laat je bij het plukken de kern van een krop sla zitten, dan groeit die vrolijk door tot een nieuw kropje!  

Dit zijn kan-bijna-niet-misgaan bloemen en planten voor beginnende kwekers en zelfplukkers, die er ook nog eens mooi uitzien:   

Eetbaar                 

 • Tomaat                    
 • Courgette       
 • Komkommer        
 • Sla                               
 • Paprika    
 • Krulpeterselie 
 • Munt   
 • Bergamot       
 • Bieslook    


Gewoon mooi 

 • Dahlia
 • Zinnia 
 • Lupine
 • Alchemilla

 • Echinacea

Pluktuinen mooiwatplantendoen.nl