5 Bijzondere eigenschappen van Aloë vera

Dit kun je allemaal met deze wonderplant

Aloë vera is een echte zomerhit met bijzondere eigenschappen waar je huis én je huid van opknapt. Vijf toepassingen uitgelicht. Puur natuur shampoo, anyone? 

Aloë vera Mooiwatplantendoen.nl

1. Fraaie luchtzuiveraar

Uit de Clean Air Study van NASA blijkt dat Aloë vera luchtzuiverende eigenschappen heeft. De plant heeft vooral talent voor het opnemen van formaldehyde en benzeen, stoffen in sommige schoonmaakmiddelen, verf, lijm en textiel. Die zullen binnenshuis niet in dramatische hoeveelheden voorkomen, maar toch: alle kleine beetjes helpen. En Aloë is leuker om naar te kijken dan een elektrische luchtzuiveraar.

2. Verkoelende werking

Aloë vera staat bekend om de verkoelende heldere gel* die tevoorschijn komt als je een van de dikke bladen doormidden snijdt. De oude Egyptenaren gebruikten het 5000 jaar geleden al als verkoelend middel bij zonnebrand, schaafwonden en andere huidaandoeningen. De heldere gel verfrist en verzacht. Het gele sap onder het bladoppervlak kun je beter niet gebruiken, dat kan de huid juist irriteren. Aloë is geen turbogroeier, dus rustig aan met kappen.


3. Zomers drankje

Healthy foodies lopen weg met Aloë drankjes die wonderen zouden verrichten voor je spijsvertering, zouden helpen bij afvallen en je immuunsysteem zouden verbeteren. Wetenschappelijk bewijs is hiervoor nauwelijks te vinden, het enige wat je van de drankjes kunt zeggen is dat ze lekker zijn op een warme dag. Maak in ieder geval geen drankje van de pure plantengel en kies Aloë sapjes of frisdranken op basis van poeder of essentie. Check in ieder geval of er geen aloëhars (aloin / aloïne) in zit. Daarvan is wél duidelijk dat het niet gezond is.


 4. Anti-roos middel

Aloë vera wordt gebruikt voor de verzorging van de hoofdhuid en bij de behandeling van roos of abnormale haaruitval. Bij een studie waarbij Aloë Vera-lotion (30%) twee maal daags en gedurende 4 tot 6 weken gebruikt werd, verminderde de roos. Je vindt in ecosupers heel wat shampoos en haarconditioners op basis van Aloë vera. En je kunt het ook zelf maken: meng dan 1 el aloëgel met 5 ml glycerine, 60 ml vloeibare castillezeep, 1 ml plantaardige olie en 1 aspirine (500 mg). Heb je geen last van roos, maar wil je toch aloëshampoo, laat dan de aspirine weg.


5. Supplement mét keurmerk

Aloë vera wordt veel verwerkt in voedingssupplementen en/of cosmeticaproducten. Het probleem is dat veel van deze producten te veel verdund worden of dat de plant tijdens het productieproces verkeerd behandeld wordt, waardoor veel van de kracht verloren gaat. Om de wildgroei aan Aloë vera-producten tegen te gaan, heeft de International Aloe Science Council (IASC) een kwaliteitslabel ontwikkeld. Deze non-profit organisatie verricht al meer dan twintig jaar onderzoek naar de helende eigenschappen van Aloë Vera, en controleert plantages en fabrikanten van Aloë Vera-producten. Staat het IASC-logo op een tube of potje, dan kun je ervan uit gaan dat het goed zit.

*Dan nog even dit: sla nooit zomaar aan het smeren met het sap/gel van de Aloë of welke andere plant dan ook, gebruik alleen varianten die geschikt zijn voor cosmetische doeleinden. Je bloemist kan je hier mee over vertellen.