Zo houd je je orchideeën blij en bloeiend

Ster op het kerstfeest en daarna stralend het nieuwe jaar in
Geschatte leestijd: 2 minuten

Je hebt de orchidee dit jaar bestempeld als de ster van je kerstfeest. Met liefde koos je 'm uit, zette hem in je mooiste pot en nu straalt 'ie je tegemoet. Totdat je op een mooie ochtend in je kerstvakantie een bloedstollende ontdekking doet: de plant verliest bloemen. En zie je daar een geel blad? Geen paniek, met deze tips hou je je orchidee blij en bloeiend.

Orchidee Mooiwatplantendoen.nl

Tips voor een orchidee met gemoedsrust

  • Zet je orchidee op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht en niet op de tocht. 
  • Geef ‘m een keer per week een beetje water, in de winter zelfs maar een keer in de tien dagen. Het liefst door de orchidee tot en met wortels onder te dompelen in een emmer of gootsteen. Laat ‘m daarna goed uitlekken. 
  • De orchidee houdt ook van een portie plantenvoeding, een keer per maand. 

Help! Mijn orchidee heeft kuren

  • Wanneer er bloemknoppen of bloemen van de plant vallen, krijgt de plant te weinig zonlicht of te weinig water. Zorg voor een lichtere plek, en geef de orchidee een keer per week een klein dompelbadje.

  • Gele bladeren kunnen het gevolg zijn van te veel zonlicht. Verkas de orchidee naar een lichte plaats, maar niet rechtstreeks in de zon. Op een tafeltje een paar meter bij een raam vandaan bijvoorbeeld.

  • Slappe bladeren kunnen twee oorzaken hebben: te veel water of juist te weinig. Ai. Wanneer de wortels van de orchidee grijs zijn, betekent dit dat je orchidee te droog is. Dompel je orchidee in dat geval 10-15 minuten onder in een emmer of in de gootsteen. Zijn de wortels bruin? Dan heeft de orchidee te veel water gekregen. In sommige gevallen maakt de orchidee nieuwe wortels aan (na de bloei). 

Meer weten?

Lees alles over de bijzondere orchideeën Cattleya, Paphiopedilum, Zygopetalum, Brassia en Dendrobium

Brassia Mooiwatplantendoen.nl
Cattleya Mooiwatplantendoen.nl
Zygopetalum Mooiwatplantendoen.nl