Zo bescherm je buitenplanten tegen de kou

Warme jassen en schuilplekken voor de groene koukleum
Geschatte leestijd: 2 minuten

De herfst brengt koudere avonden met zich mee. Natuurlijk zitten we met een beetje geluk tot diep in oktober in de tuin te genieten van een roast & toast. Maar de kans bestaat evengoed dat de eerste vorst zijn verschijning maakt. Er zijn tal van planten die zich niet bekommeren om een graadje meer of minder, maar de paar groene koukleumen die je wel hebt staan in de tuin vragen nu al om een veilige schuilplek of warme jas. 

Een oranjerie voor jezelf en je planten

Wie wilt dat nou niet? Een mooie plek in de tuin met veel ruiten waar het net even warmer is dan buiten. Goed beschut en beschermt tegen regen en een gure wind. Het is ook een heerlijk plekje om met een kop thee de laatste herfsttuin karweitjes af te ronden. Lees alles over overwinteren in een serre, kas of oranjerie. 

Gewoon zelf maken

Laat je niet tegenhouden door wat je niet hebt. Je kunt alles zelf maken! Zo ook een plantenkasje waar jouw planten de aankomende maanden in rust een winterslaap kunnen houden zonder een vitamine D-tekort op te lopen. 


Wat doet vorst eigenlijk?

Vorst kan zorgen voor vorstschade: water zet uit, dus ook het vocht in je planten. Hierdoor ontstaan scheuren en barsten en gaan je planten kapot. Vorstschade kan ook het gevolg zijn van een koude wind trouwens. Planten in pot lopen overigens een groter risico dan planten in de volle grond. Bescherm ze dus! Lees alles over hoe je jouw planten tegen vorst beschermt in het artikel vorst en jouw buitenplanten

Uit logeren 

Een alternatief is je planten 's winters te laten logeren bij een kweker. Daarvoor betaal je een vast bedrag per vierkante meter. Google op 'overwinteren plantenhotel' voor een adres in je buurt en maak een afspraak. Half oktober breng je ze weg. In de kas worden ze behandeld alsof ze in een plantenspa zijn. In het voorjaar krijg je ze in topconditie én met een groeivoorsprong terug. Hoe fijn is dat?

Heb jij nog meer handige, leuke of slimme herfsttips? Laat het ons weten op Facebook of Instagram en gebruik daarbij de hashtag #mooiwatplantendoen. We zijn benieuwd!