Recept: 3x genieten van een herfstige roast & toast

Comfort food zonder schuldgevoel

Als het weer het toelaat is dit hét moment om een paar zonnestralen in de tuin te pakken. Wie weet wanneer de zon zich weer laat zien? Gewapend met een plaid, een literatuurklassieker en een plank heerlijkheden is de tuin de fijnste plek thuis. De vuurkorf verwarmt je en helpt de gerechten met botanische twist af te maken. Hef solo of samen het glas op de komst van de herfst tijdens een roast & toast. De 3 comfort food recepten zonder schuldgevoel maken het genietmoment helemaal af.

Roast & toast Mooiwatplantendoen.nl

Roast & toast

We zitten tussen twee fijne eetfestijnen in. De romantische never ending zomeravondbarbecues en de winterse BBQ gehuld in een vleugje magie. De herfst vraagt om een eigen aanpak. Ergens tussen zwierige jurken en wanten in. Iets te midden van vrieskou en bloedhitte. We noemen het een roast & toast. Een laagdrempelig samenkomen met een bescheiden vuurtje. Een lekker drankje in de hand, een geroosterde comfort food snack achter de kiezen en een paar gouden zonnestralen op je gezicht.  

 

Recept: vegetarische flammkuchen

Een eigentijdse variant op de welbekende tarte flambée die we steeds vaker op de menukaart zien bij hippe biercafés. Met herfstige ingrediënten die het geheel een rustiek uiterlijk geven, maar ook een goede bodem leggen voor een fijne avond. 

Dit heb je nodig voor 1 flammkuchen

  • 1 bloemkool pizzabodem (kant en klaar of zelf te maken*)
  • 1-2 vijgen (in partjes gesneden)
  • 150 gram fetakaas
  • handjevol gemengde sla (rucola/eikenbladsla of mosterdbladsla)
  • 1/2 rode ui (dun in ringen gesneden)
  • 1 tl vers gesneden salie**
  • 1-2 el balsamico

Voor de bloemkool pizzabodem

  • 1/2 bloemkool
  • 1 ei
  • 50 gr geraspte kaas
  • Peper en zout

Zo maak je het

Volg de bereidingswijze van de bloemkoolpizza volgens de verpakking of maak zelf een bloemkoolbodem*.  Terwijl de pizza in de oven ligt, fruit je de uien aan totdat ze licht beginnen te verkleuren. Snij vervolgens de vijgen in partjes en scheur de salie in niet al te kleine stukjes. Zodra de bloemkoolpizzabodem klaar is verdeel je de sla ruim over de bodem, brokkel royaal de feta hier overheen. Verdeel de partjes vijgen samen met de blaadjes salie en maak de pizza af door de balsamico ruim er overheen te druppelen. Eet smakelijk!

*Bloemkool pizzabodem maak je zo:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de bloemkool in roosjes en was ze. Rasp de bloemkool fijn of gebruik een keukenmachine. Gaar de bloemkool gedurende 5 minuten in de magnetron. Wring de bloemkool goed uit met behulp van een schone theedoek. Pas op voor je handen, de bloemkool kan goed heet zijn! Meng de bloemkool met het ei en de geraspte kaas. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel met de bolle kant van een lepel op de bakplaat. Zo zorg je er voor dat je een dunne egale bodem krijgt. Bak de bodem in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin.

 

Recept: gegrilde perziken met lavendelbloemen

Na een drukke dag heb je trek in iets zoets. Iets waar je gulzig je tanden in kunt zetten. Verruil de reep chocolade voor deze zoetsappige lekkernij met een vleugje tuin en grill. 

Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 4 stevige perziken
  • 40 g boter
  • 1 el suiker
  • 200 g zure room
  • 4 el honing
  • 1 el lavendelbloemen**
  • Versgemalen peper 

Zo maak je het

Meng de lavendelbloemen met de honing. Laat de boter smelten en meng met het suiker. Halveer de perziken en verwijder de pitten. Bestrijk de halve perziken met het botermengsel. Plaats de perziken op de hete vuurkorf of op een grill en laat aan elke zijde 5 minuten grillen. Let op dat ze niet aanbranden. Verhoog indien nodig de stand van het rooster. Leg de perziken op een bordje, schep er zure room en lavendelhoning over. Kruid met versgemalen peper.

Recept: kruidige gember citroen cider met dahlia

  • Dit heb je nodig voor 1 glas
  • 250 ml cider (eventueel met citroen of gember smaak)
  • Citroen
  • Gember
  • 1 kaneelstok
  • 1 eetbare dahliablaadjes**

Zo maak je het

Koel van tevoren kort een cocktailglas in de vriezer. Afhankelijk van de soort cider kun je het drankje verder op smaak maken met citroen (lekker fris!), gember (lekker pittig!) en dahliabloemen (voor een heerlijk bittertje!). De kaneelstok dient als roerstaafje en geeft een vleugje herfst aan het geheel. Proost! 

**Dan nog even dit: zet nooit zomaar je tanden in een (snij)bloem of plant, gebruik alleen eetbare bloemen van gespecialiseerde leveranciers die geteeld zijn voor consumptie.