Unieke Hortensiathee

Proef de zoetheid van deze heerlijke thee

Hortensiathee op 8 april

Mooi hoor, hoe het lentezonnetje over jouw hortensia valt. Wist je dat deze bolvormige schoonheid een hoofdrol speelt in een belangrijke theeceremonie in Japan? Daar herdenken boeddhisten op 8 april de dag waarop Boeddha werd geboren en vieren ze de lente. Hana Matsoeri heet deze belangrijke feestdag, waarop de feestvierders Hortensiathee (甘茶 ) drinken. Niet alleen drinkt men de thee zelf, in tempeltuinen worden boeddhabeeldjes er drie keer mee overgoten bij wijze van zalving.

Zo maakt men Hortensiathee

Hortensiathee wordt niet gemaakt van de plant zoals jij ‘m in huis of in de tuin hebt. De thee kookt men van een speciale soort Hortensia, namelijk de Hydrangea serrata. Deze Hortensia heeft bloemblaadjes die zacht en zoet van smaak zijn (na een intensief fermenteringsproces). Simon Lévelt biedt de Hortensiathee als één van de weinigen aan in Nederland: Buddha Amacha thee. ‘Ama’ betekent zoet, ‘cha’ is thee.

Wist je dat Japanners magische krachten aan de Hortensiathee toekennen? Zoals het uitbannen van kwade geesten.

Theedrinken tussen de Hortensia’s 

Heb je inmiddels trek gekregen in een kopje en wil je dit tussen de Hortensia's opdrinken? Voor een high tea tussen de Hortensia’s ga je op bezoek bij de Hortensiatuin in Waverveen. Geurende thee, heerlijke hapjes en een fantastisch uitzicht: jouw lente kan beginnen.