Spannende types voor de donkere dagen

Creëer je eigen groene schaduwspel!

Sommige planten hebben zoveel zelfvertrouwen dat ze zonder moeite in iemands schaduw kunnen staan, zonder daar zelf onder te lijden. Sterker nog, deze beauty's groeien juist goed op die plek, wat ze ideaal maakt voor de dagen met weinig daglicht.

Hangende varens verpakt in een mosbal maken van een schaduwrijke kamer een sprookje.

Het is niet zo dat ze voortdurend dingen doen die het daglicht niet verdragen, maar deze spannende types houden zich wel degelijk het liefst op in de schaduw. Beetje geheimzinnig hangen, beeldig luchtverfrissen en charmant de boel vergroenen. En dat allemaal zonder in de spotlights te hoeven staan. Kortom, ideale huisgenoten, zeker nu de dagen zo kort zijn dat je huis eigenlijk één grote donkere standplek is.

Verlegen palm met stille allure

Elegante look, makkelijk in de omgang, staat graag in (half)schaduw: Kentia is een palm die het betere regenwoudgevoel bij je binnen brengt, maar dan compact, beschaafd en zonder krijsende aapjes. Het is geen snelle groeier, maar als je een tijdje samen gelukkig bent, ontstaan vanzelf etages in de plant, die zo steeds meer op een groene fontein gaat lijken. En niets dat van een donkere hoek sneller een leuke hoek maakt dan dat.

De Kentia doet het prima in het gedempte licht van bijvoorbeeld een hal.

Zzzzamioculcas, je meest relaxte huisgenoot

Als Zamioculcas een mens was, zou het een extreem relaxte, zeer knappe hippie zijn. Zo eentje die permanent soezend rondhangt en af en toe 'Peace, man' tegen je murmelt. Eerlijk is eerlijk, een snelle groeier is het niet. Maar o zo makkelijk: Zamio kan tegen donkere plekken, vergeetachtige watergevers én menselijke huisgenoten die verder alleen plastic planten in leven kunnen houden.

Zamioculcas gedijt overal, zelfs in een kast.

Niets zo mooi als de verstilling van varen in huis

Varens groeien in het bos het best onder bomen in de schaduw. Logisch dat ze ook binnen liever niet in de volle zon staan. Wel op een plekje met ruimte en een hoge luchtvochtigheid (anders gaan de bladeren mokken met bruine randen en punten). Een varen staat het liefst licht vochtig op een eigen eilandje in een schaal of pot met water dat om hem heen kan verdampen. Inderdaad, een groene oase op huiskamerformaat.

Varens doen het prima in het gedempte licht van een slaapkamer

Ficus kan een hoop hebben, ook halfschaduw

Aan een ficus heb je een honkvast type die huivert van volle zon en liever niet verhuist als hij eenmaal zijn draai heeft gevonden. Het kost hem dan veel energie om te wennen aan een nieuwe locatie. Dat neemt niet weg dat je er een schitterende woonplant aan hebt, met de potentie om een binnenboom te worden als je een beetje aardig tegen hem bent en zorgt dat zijn kluit nooit helemaal uitdroogt.

Ficus (rechts) brengt een hoop groen op donkere plekken en een gatenplant kan ook schaduw hebben.