Op reis: planten spotten in het wild

Van de woestijn tot aan het tropisch regenwoud
Geschatte leestijd: 3 minuten

Heb jij al een ticket geboekt naar de zon? Of ga je ergens cultuur snuiven? Waar deze zomer je ook gaat brengen, er bestaat een grote kans dat je een kamerplant in het wild gaat spotten.

De groene vrienden die wij als kamerplanten beschouwen, zijn op andere plekken inheems en dus in het wild te spotten. Houd in ieder geval je ogen open op deze plekken!

Voor als je in Europa blijft

Als je met de auto richting het zuiden van Spanje rijdt, kom je een verscheidenheid aan flora en fauna tegen. Zwierige sinaasappelbomen, velden vol zonnebloemen en de altijd kleurrijke Bougainvillea. Dat fijne beetje vakantiegevoel dat de Middellandse Zee geeft, kun je makkelijk naar Nederland halen. Veel planten uit dit gebieden doen het met een beetje hulp best prima. 

Voor als je naar Azië gaat

Reis je af naar China of Japan? Te gek! Vergeet niet om naast alle bijzondere tempels die je gaat bezoeken en de exotische gerechten die je gaat proeven, een oogje open te houden voor de Azalea die hier oorspronkelijk vandaan komt. De woonplant die in het westen bekend is, is gecultiveerd door Boeddhistische monniken.

Voor als je naar Afrika gaat

Als je naar het continent Afrika gaat, en dan om precies te zijn Madagaskar, heb je niet alleen een wel heel waanzinnige reis voor de boeg. Ook kun je hier genieten van een unieke natuur. Het eiland staat bijvoorbeeld bekend om de Baobab, maar wist je ook dat de Stephanotis hier vandaan komt? In het wild kunnen de lianen tot ruim 5 meter lang worden.

Voor als je naar Zuid-Amerika gaat

Vanaf Midden-Amerika tot aan het uiterste puntje van Zuid-Amerika kun je ze vinden in alle maten en vormen die je je maar kunt bedenken: cactussen! Deze stekelige woonplanten doen het zeer goed in droge en hete gebieden. Zo goed, ze worden met gemak breder en langer dan jij zelf bent. #cactifever

Voor als je naar Australië gaat

Vertrek je naar de andere kant van de wereld? Down under is niet alleen het land van de kangoeroe, maar ook thuisbasis van een wel heel bekende woonplant: de Kentia palm. Om precies te zijn werd de plant ontdekt op het paradijselijke Lord Howe-eiland, en daar komen de kleine plantjes nog steeds vandaan. 

Kleine crush gekregen op een exotische schone? De planten mag je helaas niet zomaar meenemen, dus koop ze bij terugkomst in Nederland bij je lokale bloemist of tuincentrum.

Illustraties door Marloes de Vries